Caldes d’Estrac

 

Caldes d’Estrac, també conegut com Caldetes,  és un municipi situat a la comarca del Maresme, molt proper a la ciutat de Barcelona i a poca distància de Girona. La vila compta amb diversos atractius turístics que la converteixen en una zona visitada per persones d’arreu durant totes les èpoques de l’any.
Podeu gaudir la vila de Caldes d’Estrac des de múltiples vessants com la cultural i històrica, amb la ruta modernista, la ruta literària, la Fundació Palau (que alberga el Punt d´Informació Turística), els centres d´interès arquitectònic, les torres de guaita,…Altres visions del nostre municipi que atrauen molts visitants són les que centren el seu interès en el paisatge i l´entorn natural relacionat de forma sovint amb el termalisme, i en el cas del turisme familiar, les platges del litoral caldenc i la seva proximitat a Barcelona, influenciada per les bones comunicacions existents. Per últim, són molts els visitants que s’apropen a Caldes amb la referència de la gastronomia local, que ofereix una àmplia oferta en restauració i esdevé un referent amb certàmens com la Pesolada (amb la varietat local del Pèsol de la Floreta) i la Mongetada popular (amb mongetes del ganxet).

INFORMACIÓ:

Oficina de Turisme de Caldes d’Estrac
(L’Equipament, “La Fabriqueta“, entrada per Camí Ral, 5-9, al damunt de La Caixa)
08393 Caldes d’Estrac
Tel. 937 910 588
turisme@caldetes.cat

Horari:
De l’1 de juny al 30 de setembre, de 9 a 14 h
De dimecres a diumenge (festius inclosos)


5 COSES QUE NO ET POTS PERDRE DE CALDES D’ESTRAC

Banys termals
Capella de la Mare de Déu del Remei
Ajuntament
Fundació Palau-Picasso
Torres de Guaita

 

BANYS TERMALS

Els banys termals han estat al llarg de la història el principal atractiu del municipi. Des dels temps de romans -que anomenaven al lloc Aquae Calidae- i, posteriorment, dels àrabs, gent de totes les èpoques i cultures ha gaudit de les aigües de Caldes per les seves característiques, especialment indicades per a la salut.

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DEL REMEI

Aquesta petita capella guarda una imatge a la Mare de Déu de fusta pintada i amb el rostre ennegrit que, asseguda, porta a la mà dreta un petit ram de flors i a l’esquerra, un nen. Aquesta imatge que avui podem admirar de la Mare de Déu del Remei data dels anys 40 (s.XX), perquè durant la Guerra Civil fou destruïda i enterrada per algú amb la voluntat de protegir-la, i va desaparèixer.
Cal destacar que la Mare de Déu del Remei, patrona de Caldes d’Estrac, és l’única de les del seu nom amb una història pròpia. Aquesta advocació està documentada a Caldes des de l’any 1657 pel frare dominico Narcís Carnós.

AJUNTAMENT (PRIMER ESTIUEIG)

A l’últim quart de segle XIX, Caldes acull un gran número de visitants a la recerca de la cura en els centres balnearis i famílies acomodades estableixen al poble les seves cases d’estiueig. Aquesta primera onada d’estiuejants construeix les seves residències als carrers Santa Teresa i Callao.

FUNDACIÓ PALAU-PICASSO

La Fundació Palau es va inaugurar al mes de maig de l’any 2003 i té com a vocació conservar, exhibir i difondre el fons artístic i documental de Josep Palau i Fabre.
Josep Palau i Fabre es considera un dels especialistes més prestigiosos en l´àmbit mundial sobre la vida i l’obra de Pablo Picasso, del qual també era amic personal.
Poeta, dramaturg, contista i assagista, és una de les grans personalitats de la literatura catalana dels nostres temps i ha connectat la cultura catalana amb els corrents artístics més importants del segle xx gràcies a la seva relació amb personalitats com ara Picasso, Artaud, Octavio Paz, Cocteau, Lorca, etc.

TORRES DE GUAITA

Al llarg del segle XVI les poblacions de la costa van prendre mesures per a defensar-se de les incursions dels corsaris turcs: D’aquesta forma va iniciar-se la construcció de torres de guaita. El poble de Caldes està perfectament envoltat i vigilat per les torres de guaita, la Torre dels Encantats, la Torre Busquets i la Torre de les Heures. Totes tres són de planta circular i, en el cas de la dels Encantats i la Busquets, existeix una llegenda, amb princesa inclosa, que ha donat peu als noms dels gegants de la vila, Fàtima i Busquets.
La Torre dels Encantats pot tenir el seu origen a mitjan del segle XI. Alguns autors creuen en la possibilitat que fos construïda a partir d´una fortificació que ja existia en aquesta data. En el segle XVI se li va adossar la muralla circular que encara avui la caracteritza. Ja al segle XIX, es va utilitzar com a estació intermèdia de la xarxa de telègrafs òptics.