El Vendrell

 

El Vendrell, tot l’any
Per la seva ubicació, en una cruïlla de camins oberta al mar, el Vendrell ha estat històricament un lloc de pas i punt de trobada de cultures, d’intercanvis comercials i de difusió d’idees. A l’inici del segle xx, les seves platges van començar a ser lloc d’estiueig de famílies de les poblacions properes, i a partir dels anys cinquanta van experimentar la gran expansió del turisme amb l’arribada de visitants estrangers, amb una activitat turística basada en el sol i la platja. En els darrers anys s’ha apostat per complementar aquest atractiu amb l’oferta cultural, el termalisme i la gastronomia. El Vendrell compta amb prop de 8 km de platja, amb una zona costanera protegida (les Madrigueres); és vila termal, disposa d’un important patrimoni cultural i la seva cuina és excel·lent. També s’ha fomentat la pràctica de l’esport i les activitats d’oci actiu, com la marxa nòrdica o l’snorkel.
Culturalment, hi ha una xarxa important de museus amb la Vil·la Casals-Museu Pau Casals, a la platja de Sant Salvador; la Casa nadiua del Mestre, al carrer de Santa Anna, on també es troba la Casa Museu Àngel Guimerà; el Museu Deu, a la plaça Nova, i la Fundació de l’escultor Apel·les Fenosa, al Portal del Pardo. Completant aquest circuit cultural, l’Auditori Pau Casals programa concerts durant tot l’any en els diferents cicles estables, entre els quals destaca el Festival Internacional.
En definitiva, el Vendrell és una població molt ben comunicada que ofereix molts atractius perquè els visitants s’hi acostin durant tot l’any.

INFORMACIÓ:

Oficina de Turisme – Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT)
C/ Doctor Robert, 33
43700 El Vendrell
Telèfon: 977 660 292
www.citvendrell.cat

Oficina de Turisme – Patronat Municipal de Turisme
Av. Brisamar, 1
43880 Coma-ruga
Telèfon: 977 680 010
www.elvendrellturistic.com


5 COSES QUE NO ET POTS PERDRE D’EL VENDRELL

Casa Nadiua de Pau Casals
Vil·la Museu Pau Casals
Museu Deu i Museu Fenosa
L’església del Vendrell
Auditori Pau Casals

 

Casa Nadiua de Pau Casals

“Afortunadament, durant els meus viatges per tants països estrangers […] mai no he abandonat l’infant del Vendrell.” Pau Casals
La Casa nadiua de Pau Casals conserva l’ambient d’una casa de final del segle xix d’una família humil. A la planta baixa es pot seguir la infantesa de Pau Casals relacionada amb la vila, a través de fotografies i de dos instruments musicals molt significatius que marcaren l’inici de la carrera del Mestre: la carbasseta i la gralla. Una escala arran de la porta estreta de l’entrada condueix als dos pisos que la família Casals ocupava. www.elvendrell.net/la-vila/cultura/casa-nadiua-pau-casals

Vil·la Museu Pau Casals

“Aquesta casa és l’expressió i la síntesi de la meva vida de català i d’artista, i el més modest objecte hi parla de sentiment.”
El 1910, Pau Casals es va fer construir la Vil·la Casals al passeig Marítim de Sant Salvador. La casa, concebuda inicialment com una casa d’estiueig, va ser reformada per l’arquitecte Antoni Puig i Gairalt entre 1931 i 1936, amb la sala de la música, el jardí i el mirador. Pau Casals hi va viure fins al 1939, quan es va veure obligat a marxar a l’exili, i mai més hi va tornar.
El Museu actual va obrir les portes l’any 2001 i mostra l’esplendor de la casa i la trajectòria de Pau Casals com a home, músic i defensor de la pau. www.paucasals.org

Museu Deu i Museu Fenosa

El Museu Deu i el Museu Fenosa són dos centres que guarden importants peces d’art català. El primer té una de les una de les col·leccions d’art més importants del país, amb peces que van des del s. xii fins als nostres dies, de talles, catifes orientals i bacines. El segon fou la casa de l’escultor Apel·les Fenosa, un edifici renaixentista que conserva l’obra d’un artista universal que va ser considerat per Picasso i Cocteau com l’escultor més gran de la seva època. www.fundaciofenosa.org · www.museudeu.com

L’església del Vendrell

L’església del Vendrell està dedicada al Salvador Transfigurat (1732-1739). L’arquitecte J.M. Jujol i Gibert (1879-1949) va dissenyar el conjunt de l’altar major i de Santa Anna, entre altres obres. El campanar està coronat per l’Àngel de Tobies, un penell de coure construït l’any 1874. Fa 2,75 m d’alçada i pesa 140 kg.
L’orgue construït per Ludwig Scherrer entre l’any 1775 i 76 té un gran valor musical, artístic i patrimonialja que és l’orgue antic més complet de Catalunya. Té també un valor sentimental lligat al mestre Pau Casals, el qual es va introduir en el món de la música a través d’aquest instrument. En va costejar la recuperació l’any 1929 i, de retruc, el va salvar de la crema que va sofrir l’església durant la Guerra Civil.

Auditori Pau Casals

L’Auditori Pau Casals és situat al barri marítim de Sant Salvador. Té una estructura moderna i àgil, pensada per a la funció bàsica de sala de concerts.
Va ser inaugurat el dia 6 de juny de l’any 1981, i és obra de l’arquitecte Jordi Bonet i Armengol. Ell mateix escrivia:”El conjunt de l’edifici vol recordar la forma de l’envelat i denotarà clarament la funcionalitat de la sala d’audicions. L’aspecte, des de l’interior, resultarà com una quilla d’embarcació, amb el costellam vist. Això permetrà tenir unes superfícies reflectores o absorbents, que trencaran el so i corregiran el temps de reverberació als òptims exigits per a les sales de concerts.”
Cal destacar també la disposició i l’ornament de la il·luminació de la sala, i els vitralls del fons de l’escenari, obra del pintor Vila Grau i fets pel vidrier Granell.
La programació musical omple tot l’any, repartida en diferents cicles, entre els quals destaca el Festival Internacional Pau Casals. www.auditoripaucasals.cat