Itineraris culturals

 

Caldes d’Estrac

ITINERARI RECOMANAT
La ruta que us proposem va del litoral fins a l’interior de Caldetes. Arrenca del final del passeig dels Anglesos (1) i segueix pel parc de Joan Maragall i l’Hotel Colón de Caldes d’Estrac (2), continua pel carrer de la Riera, trencant a la dreta pel Camí Ral fins al parc de Can Muntanyà (3) i desfent el camí fins a la Riera, passant per davant de l’edifici de la Fundació Palau (4) fins als Banys Termals de titularitat municipal (5). Recorregut semi adaptat.


Caldes de Malavella

LA RUTA DE LES FONTS
L’aigua és l’element que determina l’evolució de Caldes; el brollar de les aigües s’ha anat solidificant en l’arquitectura modernista, noucentista i eclèctica que avui encara podem observar en el nucli urbà.
Visita les fonts més rellevants de Caldes i descobreix l’estret lligam de les aigues amb el poble:
Font de la Mina, Font dels Bullidors, Font de Sant Narcís, Font de la Vaca, Font de Can Calvet i Font del Canti.
Anant a l’Oficina de Turisme interessant-te per la ruta de les fonts i les qualitats de les aigües termals de Caldes, emporta’t un got de record per a poder degustar l’aigua de les fonts.
Molts són els doctors, dietistes i les persones relacionades amb el món de la nutrició que han elaborat textos científics sobre les propietats que té l’aigua de Caldes en la salut de les persones.
Fem la ruta, fem salut!
www.visitcaldes.cat/ca/la-vila/vila-termal/la-ruta-de-les-fonts


Caldes de Montbui

CIRCUIT DEL BARRI TERMAL
Itinerari on descobrirem les antigues Termes romanes, la simbòlica Font del Lleó, els safareigs d’aigua termal i l’antic balneari de Can Rius.
www.visiteucaldes.cat/visites-guiades-2


El Vendrell

EL MÓN DE PAU CASALS
El Vendrell us convida a descobrir el món de Pau Casals a través d’un recorregut vital que us portarà a la seva Casa nadiua, on coneixereu l’ambient familiar i humil en què Pau Casals va viure els primers anys de la infantesa, a l’escultura de Pau Casals, obra de Josep Viladomat, a la plaça Nova, i a l’orgue barroc de l’església del Vendrell, que Pau Casals va començar a tocar quan tenia nou anys. La visita es complementa amb espais emblemàtics de l’art com són el Museu Fenosa i el Museu Deu.
Tot seguit el recorregut us traslladarà a la façana marítima del municipi, les platges de Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs. Al llarg del trajecte veureu diverses vinyes i podreu contemplar la personalitat del paisatge vendrellenc i penedesenc.
Iniciareu el passeig a Sant Salvador, visitant la Vil·la Casals, la casa d’estiueig del Mestre, ara convertida en un magnífic museu, on reviureu els moments més emocionants de la vida del famós violoncel·lista. Travessarem l’avinguda i entrarem a l’Auditori Pau Casals. Sortint, farem una parada a la plaça de J. S. Bach, per contemplar l’escultura dedicada a Pau Casals, obra de J. M. Subirachs. Seguirem el nostre itinerari fins a l’Ermita de Sant Salvador (s. xi).
Tot seguit anirem fins als Magatzems de la platja, farem un passeig fins al Riuet de Coma-ruga i acabarem contemplant el mar davant la reserva marina de la Masia Blanca, al costat de la platja del Francàs.


La Garriga

RUTA RASPALL – Itinerari Vila Termal i d’estiueig
Una proposta per descobrir l’obra de l’arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall, artífex de moltes de les torres d’estiueig del Vallès Oriental.
Durant la segona meitat del segle XIX, els balnearis van potenciar el creixement del municipi i especialment la construcció de gran nombre de torres i cases de l’època d’estiuejants barcelonins. El recorregut gira al voltant de l’entorn del modernisme d’estiueig i l’aigua termal. La ruta mostra la Casa de l’arquitecte i la seva gran obra, l’Illa Raspall, declarada Bé Cultural d’interès Nacional. Les visites guiades es fan el segon dissabte de cada mes.
Opció de lloguer de guia virtual. Tracks de l’itinerari a disposició.


Sant Climent Sescebes

UN ITINERARI PER L’INTERIOR DE LA VILA
Si voleu passejar pel poble de Sant Climent Sescebes, hi trobareu una ruta convenientment senyalitzada amb 18 elements (edificis, monuments o indrets) que configuren bona part de la història de la població:
1. Plaça de Carles Cusí. Urbanitzada als anys vint del segle passat, ha esdevingut el centre neuràlgic de la població.
2. Centre Social “La Concòrdia”. El 1935 es va constituir la Societat de Socors Mutus “La Concòrdia” la qual inaugurà l’edifici el 1940.
3. Ajuntament. Inaugurat l’any 1985 va causar gran impacte per les seves façanes i accés principal en xamfrà.
4. Can Murtra. Una de les poques indústries del poble va ser la manufactura de bastons que va començar el 1917.
5. Plaça de Sant Sebastià. En aquest indret s’alçava una capella construïda al segle XVIII, la qual va ser enderrocada l’any 1983.
6. La Muralla. Avui la muralla medieval es conserva parcialment, però recorda la importància estratègica de la vila.
7. Plaça Major. Es considera el punt més antic de la població, car ja constituïa l’espai central del recinte emmurallat.
8. Can Massot. D’origen incert, es tractaria d’un dels grans masos que es trobaven dins el recinte medieval.
9. El porxo. Malgrat que no té cap mena de referent històric, se’l considera una de les construccions més antigues.
10. Antic cementiri (zona infantil). Alçat al costat de l’església va desaparèixer el 1979 per passar a ser el 2009 una zona de jocs infantils.
11. Església de Sant Climent. La parròquia data de 1687 i va ser bastida sobre les restes d’un temple documentat des del segle X.
12. Placeta de l’Església. Vial, més que carrer o plaça, que ja en època medieval unia l’església parroquial amb la rectoria.
13. La Rectoria. Antiga casa al servei dels rectors amb dependències pròpies d’un mas, fins i tot les destinades a bestiar.
14. Plaça del Pont. Des de temps molt reculats hi arriben els camins d’entrada a la població que van a parar al vell pont.
15. Pont Vell. Datat tradicionalment entre els segles XV-XVII constituïa l’antic accés al nucli urbà de la població.
16. Riera d’Anyet. Tot el municipi s’estén a la riba de la vall mitjana de la riera d’Anyet, que el creua de nord a sud.
17. Pont Nou. Va ser construït a principis del segle XX per sobre l’Anyet, a la carretera que va de Capmany a Roses.
18. Font Pudosa. Ha passat d’estar totalment arraconada, a començar a reimpulsar-se els seus valors mineromedicinals.


Sant Hilari Sacalm

RUTA D’EN JAUMET, PEL POBLE I EL SEU ENTORN
Ruta guiada pel poble i els afores més propers. És una ruta circular de 3km que surt del Museu Guilleries i arriba a la Font Vella. Aquest itinerari transcorre pels racons del poble relacionats amb en Jaumet, un personatge emblemàtic de principis de s.XX que duia l’aigua de les fonts en càntirs pels estiuejants. L’itinerari transcorre per un camí ombrívol de bosc amb: castanyers, castanyers d’índies, faigs, avellaners i cedres… seguint la ruta Font del Pic – Font Vella. Al final de la ruta, aigua amb anissos, com abans!