Sant Climent Sescebes

 

Sant Climent Sescebes és un municipi de l’Alt Empordà, Té una superfície de 24’46 km2 i es troba a una altitud mitjana de 82 m sobre el nivell del mar. Comprèn el poble de Sant Climent Sescebes, els veïnats de Vilartolí i d’Ullastre i les masies de Rebulls i dels Solers, amb l’antiga església de Santa Fe dels Solers.
Està situat en una cruïlla de camins: només a 6 quilòmetres de la N-II, i sobre la carretera que, paral·lela a la serralada de l’Albera, va d’aquesta via principal fins a Roses. Equidista 18 quilòmetres de dues sortides de l’autopista AP-7: Figueres (sortida 4) i La Jonquera (sortida 2), dues vies que les comuniquen amb l’eix viari Perpinyà-Figueres-Girona-Barcelona.
Orogràficament Sant Climent es troba als darrers contraforts de la serralada de l’Albera, i com a tal amb pujols que giravolten els 300 metres, i inicia la plana empordanesa. L’Anyet, que neix just a la ratlla fronterera, és una riera afluent de l’Orlina, que és afluent del Llobregat, el riu que acaba desembocant a la Muga. La majoria de l’any és poc cabalosa, encara que periòdicament, especialment a la tardor, experimenta puntuals crescudes. Hi ha diferents torrents, i zones humides .
De tradició eminentment agrícola, bàsicament dedicada a la vinya, i també a l’olivera i l’horta, en els darrers anys s’ha trasmudat en una població de serveis.

INFORMACIÓ:

Ajuntament de Sant Climent Sescebes
c/ Magre 21
17751 – St. Climent Sescebes
Tel. 972 56 30 07


5 COSES QUE NO ET POTS PERDRE DE SANT CLIMENT SESCEBES

Plaça de Carles Cusí
Pont Vell
La Muralla

Font Pudosa

Els cellers

 

Plaça de Carles Cusí

Carles Cusí de Miquelet (1863-1933) va ser un ric hisendat de la població. Gran prohom de la comarca, impulsor d’innovadors negocis (banca, cinematògraf, electricitat), va ser diputat a Corts i senador. L’espai que du el seu nom, es va urbanitzar cap als anys vint del segle passat. Per les seves característiques, aquest indret ha esdevingut el centre neuràlgic de la població i ha desplaçat en les darreres dècades la funció que feien altres places. Per la seva centralitat i el seu dens arbrat és el lloc de trobada i d’esbarjo de la gent de totes les edats: jocs, xerrades, descans i lleure, festes populars… Al seu voltant es troben tres equipaments tan concorreguts com l’Ajuntament, la històrica farmàcia o el Centre Social “La Concòrdia”, edifici ara municipal que va ser construït per la Societat de Socors Mutus del mateix nom, constituïda el 1935.

Pont Vell

El terme de Sant Climent s’estén per la vall mitjana de la riera de l’Anyet, que el creua de nord a sud; la majoria de l’any és poc cabalosa, encara que periòdicament, especialment a la tardor, experimenta puntuals crescudes.
Lògicament els rius comporten ponts. Sant Climent disposa de quatre, el més rellevant l’anomenat
pont Vell, datat tradicionalment entre els segles XV-XVII, es troba a ponent del nucli urbà de Sant Climent, i constituïa l’antic accés al nucli urbà de la població. Es tracta d’un pont de planta rectangular, format per dos arcs rebaixats bastits amb dovelles de pedra de mida mitjana; presenta una barana baixa construïda amb pedra i maons. El paviment, tot i que refet, és de pedra.

La Muralla

El Sant Climent medieval era l’únic indret de l’entorn preparat per a la defensa, amb una muralla important per la seva alçada i qualitat d’execució. Amb un gruix que podria oscil·lar entre el metre i el metre i mig, i una alçada d’uns vuit metres, la vila era una autèntica fortalesa que podia romandre tancada, amb els seus propis recursos agrícoles, sense dependre de l’exterior. Disposava de tres portals: el d’Avall, el d’Amunt i el de Pellesera.
Avui la muralla es conserva parcialment. De fet, la mostra més evident és el portal d’Amunt, conegut com de Sant Sebastià, el qual manté la seva estructura original: està compost de dos arcs de mig punt, amb un espai al mig que permetia passar el pestell de tanca. També formava part de la muralla l’edifici davant de l’actual ajuntament, conegut com la Presó. D’una bona part del que en resta, se’n pot fer el seguiment per sobre les construccions actuals.

Font Pudosa

A la llera de la riera de l’Anyet s’hi troba una font citada des de molt antic en diversos estudis sobre les aigües mineromedicinals de Catalunya, la qual –com altres de similars de la regió- s’associa a la falla sud del Massís del Canigó. L’aigua sorgeix a una temperatura de 28,5ºC i presenta una lleugera però inequívoca olor a sulfur d’hidrogen, que li dóna el nom de Font Pudosa.
A principis del segle XX es descriu l’existència d’un manantial termal y mineromedicinal que ja era un atractiu per a nombroses famílies que acudien a Sant Climent provinents de llocs propers com Roses o Portbou, i fins i tot de Barcelona, i s’hostatjaven a la fonda La Parra. D’aquesta època (1915) és el testament de Damià Cardoner que llegava 100.000 pts al municipi per a la construcció d’un balneari, el qual no s’arribà a construir. La font ha servit de lloc de passeig, safareig públic, i –fins i tot- d’abocador fins que a punt d’entrar al segle XXI, es va tornar a revifar l’interès per la font des del punt de vista paisatgístic i medicinal, aconseguint que el 31 de març de 2009 el Boletin Oficial del Estado publiqués la resolució de declaració de la condició de minero-medicinal i termal de l’aigua de la captació denominada “Font Pudosa”, en el terme municipal de Sant Climent Sescebes. És el reconeixement oficial de la font, i el primer pas, imprescindible, per a la seva explotació comercial.

Els cellers

Una mostra de la permanent presència del vi a la població des de temps immemorials són els seus cellers:
Celler Martí Fabra. Es remunta al celler de la Masia Carreras del segle XIV, que des de llavors la mateixa familia s’ha dedicat a l’elaboració de vi, originari de vinyes plantades en terrenys de pissarra i granit algunes d’elles de més de 70 anys, que conreades amb dedicació i estima recreen la meravellosa complexitat dels grans vins d’altres temps.
Bodega Terra remota. Va començar la producció el 2007. Te unes 40 hectàrees de vinyes, la major part al municipi de Capmany, que es veremen totalment a mà. El celler, al paratge Els Tallats de Sant Climent, és un edifici de 1.800 m2 plenament integrat en el paisatge, respectuós amb l’entorn i mereixedor de premis d’arquitectura.
Can Torres, vins i paisatge. Es dedica a l’elaboració de vi natural i ecològic, sense cap mena d’intervenció en el procés natural de fermentació i envelliment. Per fer conèixer i descobrir la seva feina i el paratge, han senyalitzat un itinerari a traves de la finca per poder passejar, organitzen activitats enoturistiques i acullen al celler per explicar i tastar els seus vins.