Sant Hilari Sacalm

 

Sant Hilari Sacalm es troba a 800 metre d’altitud i està situat al massís de les Guilleries, al costat del Parc Natural del Montseny que va ser declarat reserva de la biosfera per la UNESCO l’any 1978. Les condicions climatològiques, amb abundants pluges, permeten que hi hagi una gran diversitat de vegetació. Les activitats econòmiques més importants de la població són l’envasament d’aigües minerals, la torneria, els vivers de plantes i el turisme.
L’origen del termalisme a Sant Hilari el trobem l’any 1879 amb la declaració d’utilitat pública de les aigües de la font Picant i la posterior inauguració el 1881 de l’Hotel Martí. Aquest establiment es va construir amb la intenció d’acollir clients adinerats que podien trobar en aquestes instal·lacions tota mena de comoditats, així com espais lúdics i activitats culturals. L’Hotel Martí deixà de funcionar l’any 1936, però ja s’havia consolidat Sant Hilari com a centre d’estiueig de la burgesia catalana. A partir d’aquest moment, el turisme s’instal·là en altres establiments i els visitants es van desplaçar a les diferents fonts per les cures hidropíniques (ingesta pautada de les aigües prescrites).
El patrimoni més important de la població és el paisatge, que té com a protagonista l’aigua, i que es complementa amb espais com el Museu Guilleries i Espai AQUA, Can Rovira, la Placeta o la plaça Moragues. De les nombroses activitats celebrades al llarg de l’any, destaquen: el Via Crucis Vivent, l’Embruix, la Festa Major, Torna Serrallonga i la Fira de la Micologia i el Bolet.
Sant Hilari és conegut arreu com la vila de les cent fonts. Fonts d’aigües mineromedicinals que han marcat l’economia de la vila i uns dels seus principals atractius. La Font Picant, la Font Vella, la Font d’en Gurb, la Font del Cirerer, entre moltes altres, s’escampen per tot el terme municipal i permeten tastar l’aigua com a font de vida i descobrir la frescor dels paisatges que les envolten.
El patrimoni històric també forma part de la fisonomia de Sant Hilari i ens permet un recorregut al llarg dels segles. Des de l’antic hospital, avui seu de l’Ajuntament, al castell de Mascarbó, una antiga casa fortificada de la qual es conserven algunes restes. Can Rovira és un altre dels edificis que s’ha de visitar, casa més antiga del nucli antic i actual Oficina de Turisme, però també és recomanable la visita a l’Antic Balneari de la Font Picant, l’església parroquial (dedicada a Sant Hilari de Poitiers), a la Pedra Llarga, un menhir de 1,80 metres d’alçada datat l’any 1800 AC.

INFORMACIÓ:

Oficina de Turisme Can Rovira
Pl. Dr. Robert, s/n
17403 Sant Hilari Sacalm
Tel. 972 86 96 86
oficinaturisme@santhilari.cat
www.santhilari.cat
Horari: De juliol a setembre, de dilluns a divendres de 10:00 a 13:30h i de 16:30 a 19:30h (dilluns tarda tancat), dissabtes de 10:30 a 13:30h i de 16:30 a 19:30h i diumenges i festius de 10:30 a 13:30h.
D’octubre a juny, de dilluns a divendres de 10:00 a 13:30h i de 15:30 a 18:30h (dilluns tarda tancat), dissabtes, diumenges i festius de 10:30 a 13:30h.


5 COSES QUE NO ET POTS PERDRE DE SANT HILARI SACALM

Balneari Font Vella
Antic Balneari Font Picant
Museu Guilleries

AQUA, un nou concepte de museu

Església

 

Balneari Font Vella

L’Hotel Balneari Font Vella **** neix com a espai concebut per a gaudir de totes les propietats de l’aigua mineral natural Font Vella, però d’una forma completament nova, arribat a tots els cinc sentits. En un entorn natural privilegiat i unes instal·lacions de luxe, l’Hotel Balneari Font Vella **** destaca per l’elegància i comoditat de les seves àmplies habitacions, l’exclusivitat dels seus serveis i un tracte personalitzat que sabrà donar resposta a les necessitats particulars de cadascun dels clients.
Per les seves característiques fisico-químiques, les aigües minero-medicinals de l’Hotel Balneari Font Vella 4**** estan especialment indicades per al tractament o guariment de l’Obesitat, Litiasis Renal, Litiasis Biliar, Litiasis Úrica, Gota, Reumatologia o Flebologia, entre d’altres aplicacions depuratives. El Balneari Font Vella disposa d’un circuit termal per gaudir d’aquestes propietats de l’aigua i ofereix una àmplia oferta de tractaments.
El restaurant de l’Hotel Balneari Font Vella ****, el Restaurant Sacalm, ofereix menús elaborats pel restaurant Les Magnòlies, 1 estrella Michelin.
L’Hotel Balneari Font Vella **** forma part de la marca internacional EnjoyNoKids que representa establiments dedicats al relax i el descans dels seus clients, en els quals no s’hi permet l’estada a infants menors de 12 anys.

Antic Balneari Font Picant

Fonts d’aigües minero-medicinals situades al peu de la riera i a 4,5km de la població, en direcció a Osor. Són les fonts que donaren fama i prestigi a Sant Hilari i el convertiren en centre d’estiueig durant moltes dècades. Les aigües foren donades a conèixer com a terapèutiques pel Dr. Josep Gravalosa, al 1779. Ben aviat hi hagué una font i els serveis mèdics corresponents, però la construcció actual és de 1927, obra de l’arquitecte Josep Mª Pericas.
Al 1881, al costat mateix de les fonts s’hi construí un balneari, un enorme establiment hoteler amb totes les comoditats que es podien demanar en aquells moments. A més, de ser un gran centre amb fins medicinals, era un lloc de trobada de la burgesia catalana del moment. D’ençà de la Guerra Civil, ja no s’obrí més com a balneari.

Museu Guilleries

El Museu Guilleries és l’espai d’exposició i conservació del patrimoni històric i paisatgístic de la vila. El seu objectiu és donar a conèixer l’entorn i ajudar a entendre i respectar els valors de les Guilleries per conservar, protegir i millorar el municipi.
Ubicat al casc antic del poble, concretament a l’antiga seu dels roders construïda l’any 1920, el Museu Guilleries dóna a conèixer l’entorn a través de la interpretació dels seus ecosistemes i amb l’ajuda de diorames, esquemes, fotografies o suport audiovisual. Ho fa també amb la flora i la fauna més representativa de la zona, de manera que incentiva l’interès per aquest massís i el bon ús de l’espai natural d’un territori.
El Museu Guilleries també s’encarrega d’organitzar i guiar les diferent rutes del municipi, i els tallers i les fires relacionades amb la natura i l’educació ambiental.

AQUA, un nou concepte de museu

AQUA és un museu modern que cerca emocionar al visitant i despertar la seva curiositat envers les Guilleries i la seva principal font de desenvolupament: l’aigua mineral. L’aigua mineral és l’element que millor caracteritza a Sant Hilari Sacalm, la “vila de les cent fonts” i per això el Museu Guilleries ha considerat necessari crear un espai dedicat a explicar la seva singularitat, la seva importància econòmica, la seva memòria però també la seva fragilitat.
Espais sorprenents, miralls, audiovisuals, interactius i escenografies es combinen per a proporcionar una experiència intensa i amena de coneixement que cerca despertar l’estima de la gent envers els boscos i les fonts de les Guilleries amb l’esperança que aquesta estima es tradueixi en una millor conservació i ús d’aquest recurs tan escàs.

Església

Documentada l’any 922, dins el terme del castell de Solterra, tot i que el seu origen pot ser anterior, segurament de l’època de Guifré el Pelós, alçada per soldats francs que la dedicaren al bisbe de Poitiers, Hilari, en un turó pla ipsa calmo d’on prové el nom Sacalm. 
L’edifici ha sofert nombroses reformes al llarg dels segles. De l’església romànica, consagrada el 1199, en resta només una part del portal, ara situat a l’interior, sota el cor, que presenta dues arquivoltes esculpides amb motius de cintes i palmetes entrellaçades. Des del 1854 era la porta del cementiri vell.
Va patir els efectes dels terratrèmols del segle XV i va haver de ser reconstruïda l’any 1480. Ampliada de nou segle XVI, a mitjan XIX va patir una profunda reforma que li va donar el seu aspecte actual, d’aspecte classicista, amb tres naus i un destacat campanar de torre, iniciat el 1860 i coronat l’any 1922, segons projecte de Josep Mª Pericas.