Santa Coloma de Farners

 

Santa Coloma de Farners és la capital de la comarca de La Selva. És una ciutat important que destacada per les seves aigües termals, per la seva història, pel seu patrimoni arquitectònic, pel seu entorn natural i per les seves gents, sempre disposades a rebre amb els braços oberts al visitant de manera que l’estada es torni a repetir. El visitant, quan arriba a Santa Coloma de Farners trorba una ciutat moderna i acollidora de gairebé 12.000 habitants. LEs propostes són moltes i atractives com ara una passejada pel Parc de Sant Salvador, el pulmó verd més important de la població, amb la Font de Sant Salvador, la Font Picant, la riera. Santa Coloma és un a ciutat que manté, conserva i preserva les seves tradicions mirant al futur amb optimisme.

INFORMACIÓ:

Oficina de Turisme
Plaça de l’Ajuntament
17430 Sant Coloma de Farners
Telèfon 972 840 977
turisme@scf.cat
www.scf.cat


5 COSES QUE NO ET POTS PERDRE DE SANTA COLOMA DE FARNERS

Casa Salvador Espriu
Parc de Sant Llorenç
Castell de Farners
Simbologia
Santuari de la Mare de Déu de Farners

 

CASA SALVADOR ESPRIU

Casa natal de Salvador Espriu, fill Predilecte de la ciutat.

PARC DE SANT LLORENÇ

Situat a la confluència de les rieres de Sant Hilari i de Castanyet, és un dels indrets més interessants i populars de la vila. La font de Sant Salvador ja era utilitzada al segle XVIII però el parc va començar a ser d’ús públic a partir de 1895. Posteriorment la seva superfície s’ha anat ampliant i ara conforma un espai humit i ombrívol, articulat pel passeig de la Font Picant, replet d’arbres de tota mena, sobre tot plàtans, però també castanyers, arços, til·lers, verns i altres espècies.

CASTELL DE FARNERS

Situat dalt d’un turó, prop de l’antic camí de Santa Coloma a Sant Hilari, el castell de Farners degué ser construït cap al segle XI, època en la qual apareix documentat per el primer castlà cognominat Farners. Posteriorment va passar als Vilademany, sempre, però, sota el domini superior dels vescomtes de Cardona. va ser abandonat cap al segle XV.
El castell, format per una torre mestra central, de planta rodona, i un recinte emmurallat trapezial al seu voltant, es troba en molt bon estat de conservació després d’haver estat restaurat recentment. La torre té un diàmetre de 8,40 m i una alçada de 12 m. Fora del recinte murat hi ha una cisterna feta amb carreus ben picats que recull l’aigua que baixa del rocam. Damunt les roques hi ha restes de la muralla exterior.

SIMBOLOGIA

Davant de l’Ajuntament es va inaugurar l’any 1988 una escultura que simbolitza la vila de Santa Coloma de Farners. Podem veure els els elements representatius: el colom, la roda de molí, el barret del pelegrí i la data del primer esment documental del poble, l’any 898. L’autor de l’obra és Josep Martí-Sabé (Santa Coloma de Farners 1915-2006).

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE FARNERS

Als peus del castell de Farners hi ha el santuari dedicat a la Mare de Déu, un edifici d’origen romànic, ampliat i modificat al segle XVIII. Es desconeix la data de la primera capella però està documentada la seva reconstrucció l’any 1200, promoguda pel senyor del castell, Ramon de Farners. D’aquell edifici en resta l’absis semicircular i una part de la nau, coberta amb volta apuntada.
Al segle XVIII es va allargar la nau, s’hi va afegir el creuer, amb cúpula el·líptica i un gran atri porxat i cobert amb teulada a dues aigües. La llinda duna finestra té gravada la data de 1766. L’any 1883 es construí l’escala i el cor.
S’hi venera la Mare de Déu de Farners, una talla d’origen romànic molt modificada (només és romànica la part del tronc), restaurada l’any 1998. S’hi celebra un aplec anual el primer diumenge després de l’Ascensió.