• PALLARS SUBIRÀ

    Baix Pallars

El municipi de Baix Pallars, de 128,81 km2, és el més meridional de la comarca del Pallars Sobirà. El municipi està dividit en tres unitats geogràfiques amb característiques pròpies: la zona de Baén, situada al marge del riu Noguera Pallaresa i oberta cap a l’Alt Urgell; el Vall de la Noguera Pallaresa i el Pla de Corts, que s’estén des del marge dret de la vall fins l’inici de la Vall Fosca, caracteritzat per les seves terrasses i per la presència del llac de Montcortès d’origen càrstic.

El nostre municipi és ric en espais naturals i en patrimoni cultural. Tenim 3 zones PEIN (Estany de Montcortès, Collegats i Costoia) a més d’estar dins la Reserva Nacional de Caça de Boumort.

Així trobem: l’estret de Collegats amb l’Argenteria, que fou font d’inspiració per a Gaudí i Mossèn Cinto Verdaguer; la Geganta Adormida, les grans masses boscoses de Pentina i Cuberes, on habita el gall fer, el cérvol, l’aufrany, el trencalòs i el voltor, i l’estany càrstic de Montcortès.

Quan al patrimoni cultural tenim tres conjunts declarats Bé d’Interès Nacional: la Vila de Gerri de la Sal i el Monestir de Santa Maria, l’Alfolí i el nucli de Peramea. D’altra banda tenim un seguit de petites esglésies romàniques en diferents nuclis del municipi, a més del megalitisme del Pla de Corts, amb dolmens a Peramea i Peracalç.

Oficina de Turisme
de Baix Pallars

Plaça Àngel Esteve, nº 10
25590 Gerri de la Sal
turisme@baixpallars.ddl.net
Tel. 630 056 138

CINC LLOCS REMARCABLES DE BAIX PALLARS

MUSEU DE GERRI DE LA SAL

Museu es troba situat en l’antic Magatzem de la Sal o Real Alfolí, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1995 i que data del S. XVIII.
El museu t’endinsa en un passeig per les sales de l’antic magatzem de la sal, encara amb restes de sal a les seves parets, per evocar el que allí s’hi feia, completar l’explicació de com la sal s’elaborava, com arribava fins aquí i com i cap on, sortia desprès. Tot això amb les feines, eines i el producte preuat com a testimonis.
Dins del magatzem, l’olor dels objectes i sobretot el so, ens ajuden a evocar una manera de treballar i de viure el món de la sal. A més a més, a través de quatre maquetes i quatre audiovisuals s’expliquen els treballs que es feien a les salines, des de que l’aigua sortia del brollador fins que es feia la sal.
Finalment un audiovisual ens parla del paper transcendental de la sal al poble de Gerri, així com la importància de Gerri i la seva indústria salinera per la riquesa de la zona, transformant el territori, la cultura i l’economia.

SALINS DE GERRI

La sal ha estat l’element que ha marcat el poble de Gerri de la Sal. Ens ha donat part del nom i una història documentada ja des del segle IX.
La visita consisteix en una petita introducció d’on estem, des de quan sabem que es fa sal a Gerri i perquè podem fer sal a Gerri si estem tant lluny del mar. Seguidament, s’entra dins del brollador d’aigua salada on s’expliquen les peculiaritats d’aquesta aigua i el seu origen.
Seguint el recorregut s’entra dins una caseta típica del salí on antigament s’emmagatzemava la sal en època de producció i on actualment tenim una petita mostra de les eines que es necessiten per treballar al salí. Finalment s’accedeix fins al salí restaurat dels de l’any 2008 i allà s’explica com es produeix aquesta sal.

MONESTIR DE SANTA MARIA

El monestir de Santa Maria de Gerri, té origen en una església que, probablement fou fundada en els temps dels visigots i, posteriorment derruïda pels sarraïns.
Segons la carta fundacional de 20 de juny de 807, es tracta d’una típica fundació de caràcter particular. L’any 839 adoptà la regla benedictina que mantindria fins als darrers dies. El monestir de Gerri contribuí molt eficaçment a la funció evangelitzadora i reorganitzadora del territori del Pallars un cop aquest va ser alliberat del domini àrab pels marquesos de Tolosa.
La visita guiada que s’ofereix, fa una explicació de la seva història, des de la seva fundació l’any 807 fins als nostres dies, passant per les diferents etapes d’esplendor i decadència que va anar sofrint al llarg del temps.

VILA CLOSA DE PERAMEA

Lo Vent de Port organitza visites guiades a Peramea, al municipi del Baix Pallars (Pallars Sobirà), per mostrar i interpretar els trets característics de la vila closa.
La visita inclou l’entrada a espais particulars ubicats a l’interior de les cases del poble, com un forn de pa, un trull, un celler i la ferreria, a més de l’Església, la presó i l’Era d’Ortega, que en un temps no massa llunyà formaven part de l’entramat econòmic i social de casa nostra.
Una visita ideal per passar un matí o tarda en família o amics i conèixer de primera mà com era la vida al Pallars Sobirà no fa més de 100 anys.

ESTANY DE MONTCORTÈS

L’Estany de Montcortès, inclòs dins la zona PEIN, d’origen càrstic, és una de les escasses mostres de zona lacustre natural que existeix al Prepirineu; situat a 1065 m d’altitud, té una sola cubeta i una fondària màxima de 30 m, l’entrada de l’aigua és subterrània, aquest fet li ha donat un caire misteriós i llegendari. A més a més de la seva riquesa faunística (aus aquàtiques), piscícola i paisatgística.
Cal tenir en compte que el terreny limita amb la zona protegida a fi de no incórrer en incompatibilitats.
A l’estany de Montcortès podem trobar espècies d’ocells característiques de les zones humides, que viuen en el canyissar que l’envolta, com ara el cabusset, la fotja i el balquer. A més el Pla de Corts és la zona del Pallars Sobirà amb major nombre i varietat d’aus, sobretot rapinyaires: el milà reial, l’aligot, l’aufrany, el voltor i el trencalòs.

Presidència: Plaça de la Font del Lleó, 11 · 08140 Caldes de Montbui
catalunyatermal@gmail.com