• LA SELVA

  Caldes de Malavella

Les surgències d’aigua termal són un element singular de Caldes de Malavella, que n’han definit el caràcter des de l’antiguitat. Els seus carrers, places i jardins són plens d’elements patrimonials que reflecteixen un llegat històric forjat a través de l’estret vincle entre aquestes aigües i els seus vilatans: les Termes Romanes, els Balnearis, les cases modernistes, els espais de passeig…

Actualment, a Caldes de Malavella hi ha tres indrets on aflora aigua termal a una mitjana de 56ºC-60ºC:

 • El Puig de les Ànimes, dins els terrenys de Vichy Catalán, on hi trobem tant el Balneari com l’embotelladora.
 • El Puig de Sant Grau, on hi ha les fonts de Sant Narcís i dels Bullidors, les Termes Romanes i les embotelladores de les aigües mineromedicinals de San Narciso i Imperial.
 • El Puig de les Moleres, on trobem la font de la Mina o Raig d’en Mel, i l’embotelladora Aigua Malavella. És des d’on es canalitza l’aigua al Balneari Prats.


L’èxit de l’aigua termal a través dels banys termals a finals del s.XIX va afavorir que fos embotellada perquè els pacients poguessin seguir amb el tractament a casa seva. Aquest seria l’embrió del seu aprofitament industrial, que tingué diversos promotors i esdevingué un motor econòmic per a la població.

L’aigua termal de Caldes de Malavella és curativa i apropiada per al tractament de malalties reumàtiques, dispèpsies, hepatitis, fractures, ferides, i al mateix temps són recomanades per tal de regular les alteracions de l’aparell digestiu, urinari i circulatori. Estimula la secreció gàstrica, a l’intestí afavoreix l’acció de les encimes pancreàtiques i el poder emulsionant de la bilis. És eficaç contra els trastorns de la nutrició (gota, litiasis úriques, obesitat, diabetis i certs reumatismes).

Punt d’Informació turística

Espai Aquae
Carrer de Sant Grau, 23
info@espaiaquae.cat
Tel. 600 372 610

CINC LLOCS REMARCABLES DE CALDES DE MALAVELLA

ESPAI AQUAE

Aquest espai museogràfic és el primer lloc on us heu de dirigir quan arribeu a la vila termal de Caldes de Malavella. L’Espai Aquae està situat al Puig de Sant Grau, al bell mig del nucli antic, just on es trobava el Castell de Caldes del qual se’n conserva un llenç de muralla i tres torres medievals.
L’Espai Aquae és un centre d’interpretació del patrimoni de Caldes on podreu fer un recorregut pel llegat natural i cultural forjat al llarg del temps per les seves aigües, i a través de sis àmbits expositius i de difusió:

 • Terra de volcans
  Unes aigües especials
 • El taller del paleontòleg i el jaciment del Camp dels Ninots
 • Aqvae Calidae, municipi romà
 • L’aprofitament humà de les aigües
 • La indústria de l’aigua
 • Laboratori i sala audiovisual

Més informació, horaris i preus a www.espaiaquae.cat

Termes romanes i Puig de Sant Grau

Anar a Caldes de Malavella i no visitar les termes romanes és com a anar a Roma i no visitar el Coliseu. Just al costat de l’Espai Aquae s’hi ubica el monument més important de Caldes: les Termes Romanes i també els jardins on s’hi eleven dos cupulins modernistes que amaguen aigua termal i l’ermita preromànica de Sant Grau. Les Termes Romanes són les restes més ben conservades del municipi romà i són part de l’edifici termal de Sant Grau, que es va construir cap a l’any 50 dC sobre un balneari anterior dels segles II-I aC. Quan hi aneu penseu que esteu visitant un Monument Històric d’Interès Nacional.
El jaciment es troba obert de 9h del matí a 9h del vespre, l’accés és lliure, i hi trobareu una senyalització excepcional que us guiarà per a cada un dels espais del monument.

Jaciment Paleontològic Camp dels Ninots

És un dels pocs jaciments d’Europa que permeten reconstruir tot un ecosistema de fa uns 3 milions d’anys. La singularitat, diversitat i excepcionalitat dels materials posats fins ara al descobert han fet que el jaciment hagi estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de protegir-ne l’entorn, de fomentar-hi la recerca científica i de transmetre a la societat els resultats obtinguts.
El nom de Camp dels Ninots és degut a les silicificacions, en concret d’òpal, que en créixer generen formes arrodonides, anomenades menilites, conegudes popularment pels mateixos caldencs com a ninots.
Per a poder conèixer més a fons aquest jaciment excepcional, d’origen volcànic, et proposem fer la ruta autoguiada al llarg del seu perímetre, tot seguint la senyalèctica que l’acompanya:

 • La Pompeia del Pilocè
 • Una fauna subtropical
 • Un jaciment dins un volcà
 • Un clima subtropical al Mediterrani
 • La pel·lícula dels fets

Sant Maurici i el Castell de Malavella

Si vols descobrir un espai allunyat de la vila i relaxar-te prop de la natura, visita el Castell de Malavella (segle XI) i coneix l’ermita de Sant Maurici, un conjunt arquitectònic que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
S’hi pot arribar amb una ruta senyalitzada de senderisme i Btt inclosa en el projecte Els Secrets de les Vies Verdes.
Són excepcionals els aforaments basàltics que han aparegut recentment en aquest paratge fruit de la solidificació de la lava de les antigues xemeneies volcàniques, que recorden la irlandesa Petjada del Gegant.
L’ermita de Sant Maurici i el castell de Malavella són l’escenari de la llegenda de la Malavella. La història diu que és en aquests paratges on es va vèncer a una senyora feudal, dolenta i vella, i així es va alliberar la població de Caldes dels abusius impostos que els cobrava i també de la misteriosa desaparició constant d’infants caldencs.
Per a commemorar aquest fet, cada últim cap de setmana d’abril a Caldes se celebra la Festa de la Malavella. Més informació de la festa a www.festadelamalavella.com

Edificis modernistes

El termalisme a Caldes de Malavella ha donat al poble una personalitat pròpia reconeguda arreu a través de la seva activitat balneària. L’ inici del fenomen “balneari” a finals del segle XIX contribuí a l’ explotació de les aigües i al desenvolupament urbanístic de la població.
Que la burgesia de l’època volgués beneficiar-se de les propietats curatives de les aigües termals va fer que les classes més benestants es fessin construir cases i torres que avui han deixat al poble el testimoni d’una època d’esplendor i desenvolupament; uns bonics edificis modernistes, noucentistes i eclèctics que no us podeu perdre en la vostra visita a Caldes.

BALNEARIS

Balneari Prats ***

L’antecedent del Balneari Prats és un petit establiment termal que fundà la família Prats tot aprofitant l’aigua de la font de la Mina. El fenomen creixent de l’estiueig va propiciar que, durant la segona meitat del segle XIX, es construís l’edifici actual al centre de la població. El balneari Prats embotellava “Agua del Balneario Prats” a petita escala, fins que l’augment de la demanda d’aigua amb gas va fer que s’unissin amb el desaparegut balneari Soler per crear un nou embotellament anomenat “Agua Malavella”.

El Balneari Prats, rehabilitat el 2009 té un annex que encara conserva l’encant del seu temps i que alberga el Centre Termal. Allotjar-se a qualsevol de les seves habitacions, passejar pels amplis jardins, descansar a la confortable terrassa exterior de la cafeteria , seguir una alimentació saludable al restaurant i gaudir dels 34 graus de la piscina exterior d’aigua termal, són alguns dels moments que assaboriran durant la seva estada al Balneari Prats.

Plaça Sant Esteve, 7 | Tel. 972 47 00 51
info@balneariprats.com | www.balneariprats.com

Balneari Vichy Catalán ***

El Balneari Vichy Catalan va ser promogut pel doctor Modest Furest i Roca, higienista i homeòpata, que l’any 1880 va comprar els terrenys del Puig de les Ànimes. Aquesta adquisició tenia com a objectiu l’explotació de les fonts d’aigua termal dels terrenys, la font Gran, de la Cantera, Xica i del Fetge, que consistí en la construcció d’una planta embotelladora i dels banys.

El balneari el projectà l’arquitecte Gaietà Buïgas i Monravà com un edifici de dimensions monumentals, d’estil modernista i de marcada inspiració arabitzant.

El Balneari Vichy Catalan gaudeix, a banda de l’allotjament i dels serveis de termalisme, de la tranquil·litat i el benestar. Envoltat per l’encant del modernisme que trobem en els extensos jardins i els espais comuns plens d’història com el saló-cafeteria, la terrassa, la capella, el jardí interior, la sala de festes, la piscina exterior. En definitiva, un conjunt gratificant i renovador en aquest entorn de la Costa Brava interior.

Av. Dr. Furest, 32 | Tel. 972 47 00 00
reserves@vichycatalan.es | www.balneari.cat

Presidència: Plaça de la Font del Lleó, 11 · 08140 Caldes de Montbui
catalunyatermal@gmail.com