• VALLÈS ORIENTAL

    Caldes de Montbui

Caldes de Montbui és una vila que es troba al bell mig del Vallès, a 30 quilòmetres de Barcelona, i viu des de temps remots a l’entorn de l’aigua termal. Té el privilegi de ser la primera vila termal de Catalunya i de posseir les termes romanes més ben conservades de la Península, declarades com a bé cultural d’interès nacional, així com brolladors naturals que emanen aigua termal a més de 74ºC, una de les més calentes d’Europa.

La tradició balneària de Caldes de Montbui data de molt antic, ja en època romana fou una estació termal, fundada sobre les deus d’aigua calenta que hi brollen.

A la segona meitat del segle XIX, Caldes de Montbui era la primera estació balneària de Catalunya i la segona de la Península, tant pel nombre de balnearis com per la qualitat dels seus establiments. El 1844, hi havia vuit balnearis perfectament equipats, més un hospital civil i un Hospital militar amb serveis de balneoteràpia. A partir de 1872, el nombre de balnearis es reduí; i s’inicià l’expansió de l’activitat balneària tal i com ha arribat als nostres dies. En aquesta època es bastiren, dins d’un ampli repertori arquitectònic, una sèrie de confortables edificis, dins la línia dels prestigiosos centres termals europeus, destinats no solament a l’estricta cura d’aigües, sinó també, a oferir dies de lleure i descans als seus estadants.

Els carrers del nucli antic permeten als visitants que s’hi perden gaudir del plaer de les aigües termals i descobrir el circuit de l’aigua termal: la Font del Lleó, brollador d’aigua termal a 74ºC, i els safareigs públics, avui dia encara en funcionament. A més, els visitants també tenen la possibilitat de beneficiar-se de les aigües mineromedicinals  i les seves propietats terapèutiques a través dels serveis que ofereixen diversos balnearis de la població i els banys termals El Safareig.

CINC LLOCS REMARCABLES DE CALDES DE MONTBUI

Font del Lleó

La Font del Lléo és una de les fonts termals més singulars de Catalunya. Està situada a la plaça que porta el seu nom, al bell mig del nucli antic. L’aigua termal sorgeix a una temperatura de 74ºC, una de les més elevades d’Europa. De 76 graus que surt el brollador originari finalment acaba brollant a 74 graus a la Font del Lleó que és el que té sortir a l’exterior des d’aquella fondària.
D’altra banda, cal destacar l’antiguitat de la font. Es va construir el segle XVI. La gàrgola i la paret del fons s’han conservat al llarg del temps. Posteriorment, el 1927, l’arquitecte Manuel Raspall la va restaurar amb l’actual aire noucentista, moment en què s’incorpora també l’escultura del Lleó, obra d’Eusebi Arnau.

Safareig La Portalera

La Portalera és un safareig públic d’aigua termal que va canviar el seu emplaçament a finals del segle XIX, ja que inicialment estava ubicat al carrer de Santa Susanna i actualment el trobem al carrer de la Muralla. Cal destacar el valor dels safareigs com a patrimoni arquitectònic i com a mostra d’ una construcció funcional i utilitària pròpia de l’ època. A Caldes n’hi va haver molts i encara avui en dia es conserven el de la Canaleta i el de la Portaleda.

La seva estructura es senzilla amb dimensions notables i es el més gran de la resta de safareigs que disposa Caldes de Montbui, l’aigua prové de la Font del Lleó Lleó i encara avui dia es buida i es neteja diàriament i s’omple de nou durant la nit. Encara s’utilitza i l’accés és lliure.

Termes Romanes

La Vila de Caldes va ser, en època romana, una estació termal fundada sobre les deus d’aigua calenta que hi brollen. La funció primordial de les termes era curar els nombrosos malalts que arribaven a l’indret des de diferents punts de la Hispània romana. La sala que es veu avui, és només una part del gran conjunt termal que hi havia en temps romans, que s’estenia per l’antic hospital, gran part dels balnearis Rius i Broquetas i l’actual plaça de la Font del Lleó. Fins al moment, s’han localitzat quinze àmbits del conjunt termal romà.

Actualment a les Termes romanes podem veure, per una banda, una piscina rectangular central d’aigua termal, i per una altra, dues més en forma d’exedres semicirculars frontals que fan de banys individuals.

Museu Thermalia

Thermalia presenta el patrimoni, la història, els personatges i les tradicions a partir del fet singular de l’aigua que brolla de la terra a 74º C i que ha marcat els orígens i la personalitat de la vila. La visita al Museu proposa un circuit inspirat en la pròpia experiència termal. Mitjançant una exposició seductora i interactiva, el visitant gaudeix d’una experiència personal, que el convida a descobrir altres aspectes del termalisme.

Dues de les quatre plantes del Museu ressegueixen la vida de Manolo Hugué i ens apropen als ambients de l’art del segle XX, sense oblidar Picasso present amb una exposició de caire molt personal fruit de la gran amistat entre amb dos artistes.

Des del Museu Thermalia i l’Oficina de Turisme s’organitzen visites guiades per tal que pugueu gaudir i conèixer de ben a prop els punts d’interès turístic de Caldes de Montbui.

Espai Can Rius

L’espai Can Rius és un conjunt de sales reformades de l’antic menjador, projectat l’any 1893 per Enric Sagnier i Villavecchia, i de les cuines del balneari Can Rius. Per recuperar el prestigi del balneari i dignificar l’espai, s’ha reformat respectant l’esperit noucentista, tot retornant als salons del balneari la bellesa que oferien en la seva època d’esplendor. Després de mig segle tancat, l’antic menjador ha obert de nou les portes com a equipament municipal per organitzar-hi activitats.

A finals del segle XIX, els propietaris del balneari Can Rius van reformar les instal.lacions per oferir tractaments terapèutics adequats. Es van construir amplis menjadors, salons de reunions, oratoris, ascensor, jardins i galeries a l’aire lliure, així com cavallerisses i cotxeres. El 1870 van comprar una vinya de l’altre cantó de la riera i van fer-hi un jardí, comunicat amb el pont que s’ha conservat fins avui dia.

BALNEARIS

HOTEL BALNEARI TERMES VICTÒRIA

El orígens de l’Hotel Balneari Termes Victòria es remunten al segle XVII, malgrat que no es sap exactament quan va ser construït. Inicialment ocupava diverses edificacions medievals, i inclús part de les antigues muralles. Al llarg dels anys ha sofert diferents modificacions arquitectòniques conservant elements originals com la volta de la galeria de banys del segle XVIII. Tot i la modernitat de les seves instal.lacions, es manté la direcció familiar de l’hotel, que des de mitjans del segle XIX regenta la família Anglí-Palaudarias.

L’Hotel Balneari Termes Victòria està ubicat en un entorn privilegiat, al bell mig del nucli històric de la vila termal de Caldes de Montbui. Situat a pocs metres de les Termes Romanes més ben conservades de la Península Ibèrica i la simbòlica Font del Lleó, on l’aigua brolla a una temperatura de 74ºC, la més calenta de la Península Ibèrica i la segona més calenta d’Europa.

C/ Barcelona, 12
08140 Caldes de Montbui
Tel. 938 650 150
info@termesvictoria.com
www.termesvictoria.com

RVHOTELS SPA VILA DE CALDES

L’Hotel Spa Vila de Caldes està situat en el centre històric de la Vila termal de Caldes de Montbui, on es trobava una de les entrades de la Plaça de l’Àngel.
L’entrada principal de l’hotel està en la mateixa Plaza, on, fa segles, existia l’antic “Hostal de l’Àngel”. El Balneari es va fundar en 1680 -data en la qual es van adquirir les aigües termals mineromedicinals que posseeix- per la família Solà, que provenien de Sant Llorenç Savall. En aquells dies va ser conegut com a Balneari Solà i va ser regentat per la família Solà durant 5 generacions.

A mitjan segle XX l’edifici es va convertir en un important centre cultural, on artistes com Manolo Hugué, Picasso, Miró o Mir es reunien habitualment per a fer tertúlies. A la fi del segle XX, el centre va ser comprat per la família Campos, propietaris del Balneari Broquetas.

Durant l’any olímpic 1992 es va reinaugurar després d’una reconstrucció total en la qual es va conservar la façana original dels pisos superiors i es va modernitzar l’interior de l’hotel i balneari i es va convertir en l’hotel que és actualment.

Plaça De l’ Àngel, 5
08140 Caldes de Montbui
Tel. 938 654 100
reservas@hotelviladecaldes.com
www.balneariviladecaldes.com

RVHOTELS BROQUETAS SPA TERMAL

L’activitat de Broquetas Spa Termal es va iniciar en 1729, quan el seu fundador, Salvador Broquetas, va edificar la primera casa de banys on ara hi ha l’actual balneari, a què dóna el seu nom. Inicialment, el balneari era un edifici de tres plantes que, al llarg dels més de dos segles de la seva història, s’ha seguit ampliant. Un estil predominantment modernista conviu en harmonia amb zones més heterogènies derivades de les successives transformacions. A la galeria de banys encara es conserva una autèntica sauna romana (vaporàrium) del segle II, en forma d’estufa natural de pedra coberta amb una volta, al voltant de la qual els romans s’asseien en bancs de pedra.El seu gran valor arquitectònic ha fet que aquest edifici hagi estat declarat monument artístic protegit.

El complex de Broquetas Spa Termal actualment disposa de 78 habitacions, galeria de banys termals, sales per a massatges, tractaments corporals i d’estètica, piscina climatitzada coberta i descoberta oberta durant tot l’any, amplis jardins, pàrquing privat, restaurant el Jardí, sales de lectura, zona coffee and snack point i salons condicionats i equipats per a la celebració de seminaris, banquets, còctels i esdeveniments socials. A més, oferim als nostres clients bicicletes mountain bike per a excursions i sense fil gratuïts.

Placa de la Font del Lleó,1
08140 Caldes de Montbui
Tel. 938 654 100
reservas@balnearibroquetas.com
www.balnearibroquetas.com

BANYS TERMALS EL SAFAREIG

Els Banys Termals El Safareig són un espai públic on gaudir d’un bany amb les propietats terapèutiques i relaxants de l’aigua mineromedicinal que brolla a Caldes de Montbui. L’equipament aprofita l’estructura d’un antic safareig d’aigua termal del segle XX.

Les aigües termals de Caldes de Montbui són mineromedicinals perquè són riques en substàncies minerals, especialment el clor i el sodi, que són els que proporcionen propietats terapèutiques.

Els components secundaris són el bicarbonat, sulfat, calci, potassi i sílice; els minoritaris: fluorur, bromur, magnesi, liti; i els mínims: iodur, estronci, amoníac i bor.
Tots aquests components estan indicats per a l’ aparell locomotor, el circulatori i el respiratori; així com per a tractaments de bellesa. A més, proporcionen una sensació de sedació en el cos.

El Safareig té un aforament limitat i, per tant, es recomana fer sempre una reserva prèvia a través del servei de reserves de la web.

Plaça de Pau Surell s/n
08140 Caldes de Montbui
Tel. 618 796 725
safareigtermal@serveisdecaldes.cat
www.safareigtermal.cat

Presidència: Plaça de la Font del Lleó, 11 · 08140 Caldes de Montbui
catalunyatermal@gmail.com