• BAIX PENEDÈS

    El Vendrell

Per la seva ubicació, en una cruïlla de camins oberta al mar, el Vendrell ha estat històricament un lloc de pas i punt de trobada de cultures, d’intercanvis comercials i de difusió d’idees. A l’inici del segle xx, les seves platges van començar a ser lloc d’estiueig de famílies de les poblacions properes, i a partir dels anys cinquanta van experimentar la gran expansió del turisme amb l’arribada de visitants estrangers, amb una activitat turística basada en el sol i la platja. En els darrers anys s’ha apostat per complementar aquest atractiu amb l’oferta cultural, el termalisme i la gastronomia. El Vendrell compta amb prop de 8 km de platja, amb una zona costanera protegida (les Madrigueres); és vila termal, disposa d’un important patrimoni cultural i la seva cuina és excel·lent. També s’ha fomentat la pràctica de l’esport i les activitats d’oci actiu, com la marxa nòrdica o l’snorkel.

Culturalment, hi ha una xarxa important de museus amb el museu Pau Casals, a la platja de Sant Salvador; la Casa nadiua del Mestre, al carrer de Santa Anna, on també es troba la Casa Museu Àngel Guimerà; el Museu Deu, a la plaça Nova, i la Fundació de l’escultor Apel·les Fenosa, al Portal del Pardo. Completant aquest circuit cultural, l’Auditori Pau Casals programa concerts durant tot l’any.

En definitiva, el Vendrell és una població molt ben comunicada que ofereix molts atractius perquè els visitants s’hi acostin durant tot l’any.

CINC LLOCS REMARCABLES DEL VENDRELL

Riuet de Coma-ruga

La deu de l’Estany i el Riuet es troba a la platja de Coma-ruga, al municipi del Vendrell (Baix Penedès). L’aigua neix en una surgència de roques calcàries del massís de Bonastre i descendeix a força profunditat per les falles que delimiten la fossa tectònica del Penedès, fins a arribar a Coma-ruga, on brolla espontàniament a la superfície. Actualment, tota la zona està urbanitzada. Antigament, però, aquest aflorament formava diversos estanys d’aigües termals tèbies; per això, aquest lloc s’anomenava “Calders”.
Al segle XIX es descobrí que, d’aquesta deu, brollava una aigua amb propietats medicinals, de temperatura constant entre 18ºC i 21ºC. Arran d’aquest descobriment, s’hi construí, als anys vint del segle XX, un luxós balneari que significà l’inici de la urbanització del nucli de Coma-ruga.
Actualment, l’aigua de la deu està canalitzada fins a una font ornamental exterior, d’on passa a l’Estany i d’aquí al Riuet, que desemboca a la platja. Durant tot l’any és habitual veure persones de totes les edats prenent banys al Riuet per aprofitar-ne les propietats curatives.

Museus del Vendrell i Església del Santíssim Salvador

El patrimoni cultural que identifica el Vendrell com a poble és hereu de tradicions antigues i de llegats humans i artístics de valor universal, els quals donen prestigi a una terra oberta que acull a tothom i convida a gaudir de l’oferta cultural de la vila.
Cinc museus conformen la xarxa museística: el Museu Pau Casals, a la platja de Sant Salvador; la Casa nadiua de Pau Casals, al carrer de Santa Anna; el Museu Àngel Guimerà, la casa pairal dels Guimerà, coneguda també per Cal Ximet, també al carrer de Santa Anna; el Museu Deu, una de les col·leccions d’art més importants de Catalunya, a la plaça Nova, i la Fundació Apel·les Fenosa, que es troba en un dels espais més emblemàtics de la vila, el Portal del Pardo.
No es pot visitar el Vendrell i marxar sense haver descobert la magnífica església arxiprestal dedicada al Santíssim Salvador, a la plaça Vella. A l’interior es pot contemplar un altar modernista, obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol.
S’ha de destacat l’orgue del s. XVIII, ubicat al cor, on el mestre Pau Casals realitzava pràctiques d’infantesa.

Platges del Vendrell

Situades a 3,5 km de la vila, les platges dels barris marítims de Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs constitueixen una de les principals atraccions del municipi.
La costa, d’uns set quilòmetres de longitud, és baixa, rectilínia i formada per platges de sorra fina. A la tranquil·litat, la transparència i la bona temperatura del mar, s’hi ha d’afegir l’alt percentatge de iode que contenen les aigües d’aquest racó de la Costa Daurada, cosa que les fa especialment saludables.
El Vendrell és un bon indret per prendre el sol i realitzar esports aquàtics. El passeig Marítim encara conserva algunes cases d’estil noucentista i els antics magatzems d’aiguardent.
Poc abans d’arribar a l’antic Sanatori de Sant Joan de Déu (avui convertit en un hotel de cinc estrelles), trobem les Madrigueres, un espai natural utilitzat per gran quantitat d’ocells en les seves etapes migratòries.
La platja de Coma-ruga té la reserva marina de la Masia Blanca, espai submergit típic de platja de sorra amb un suau pendent. La fauna i la flora que s’intenten protegir són representatives, a grans trets, de més de la meitat del litoral català.

Àrea natural de Les Madrigueres

La zona humida de les Madrigueres és un espai litoral d’unes 30 ha, situat al nucli marítim de Sant Salvador del Vendrell, que comprèn l’antiga llera de la riera de la Bisbal i els terrenys inundables adjacents, des de la via del tren fins al mar. Es tracta d’un espai que no ha estat urbanitzat i on encara s’hi poden trobar zones agrícoles derivades dels antics usos agraris tradicionals que ja han desaparegut.
Originàriament, la riera de la Bisbal travessava aquest espai, fins que als anys cinquanta o seixanta la riera va ser desviada més cap al sud i canalitzada.
Es tracta d’una zona de petites dimensions però amb diversitat d’hàbitats: platges de sorra i dunes, llacunes litorals amb jonqueres i canyissars, bosquines mediterrànies i màquies amb alzines. Hi destaca la presència del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), un au en greu recessió, així com les restes d’algueró (Cymodocea nodosa), una planta marina de gran valor per la seva capacitat de generar dunes. A la vora de la platja hi ha un búnquer de la Guerra Civil.
En general, és una zona d’elevat interès ambiental i paisatgístic, pel seu caràcter singular en un entorn litoral totalment urbanitzat i pel seu paper com a corredor ecològic entre el mar, els camps i les muntanyes interiors.

Reserva marina de la Masia Blanca

La reserva marina està formada per una circumferència de 0,2 milles de diàmetre, que es denomina “reserva marina integral”, envoltada per una àrea de 0,6 milles anomenada “zona d’amortiment”. La seva profunditat oscil·la entre els quatre i els setze metres. L’àrea s’estén enfront d’una platja de sorra, interrompuda per la riera de la Masia Blanca, i constitueix un atractiu turístic molt important per a la zona. Hi apareixen dunes originades per l’acció del vent. Aquestes dunes fixes han estat colonitzades per plantes que formen una comunitat vegetal completa molt típica dels substrats de sorra.
A la mar, igualment que en terra ferma, el relleu ofereix protecció a nombroses espècies i afavoreix que la biodiversitat augmenti. La Reserva Marina de la Masia Blanca, que es va crear amb la finalitat de protegir uns fons rugosos, excepcionals en una àrea on dominen les sorres i els fangs, està localitzada davant de les platges del Vendrell, al costat del port de Coma-ruga.
Cal afegir que a la reserva marina hi arriben les aigües termals de la deu  que, durant tot l’any, sorgeixen a 19ºC i enriqueixen de forma natural les aigües de la reserva que, igual que les de la Mediterrània, es caracteritzen per la pobresa de nutrients i la transparència.

BALNEARIS

Hotel Balneari Platja de Comaruga

Presidència: Plaça de la Font del Lleó, 11 · 08140 Caldes de Montbui
catalunyatermal@gmail.com