• VALLÈS ORIENTAL

    La Garriga

Les aigües termals de la Garriga són mineromedicinals, alcalines i brollen a una temperatura de 60º. Contenen sulfat i clorur i les fa molt indicades per als tractaments dermatològics, augmentar el flux sanguini i alleujar contractures i fractures. Submergir-se en aquestes aigües produeix una sensació de relaxació, ideal per a combatre l’estrès.

Les propietats de les aigües termals han acompanyat el desenvolupament de la Garriga des de fa 2000 anys fins els nostres dies.

Al s. I a C, a la Vil·la romana de Can Terrers hi trobem una masia amb una luxosa zona termal per a la trobada social i relaxació dels seus propietaris.

Al s XII trobem el primer document que parla de “la aigua calda dels banys”.

El 1346 amb la construcció de l’Hospital de Banys tenim el primer ús comercial de les aigües termals, un espai freqüentat per les classes benestants de l’època, fins i tot pel rei Martí l’Humà, que més endavant va ser adquirit pel municipi, com a “hospital de pobres i banys”.

Al s. XVIII hi havia tres pous públics i a una cinquantena de cases del centre històric hi arribava l’aigua termal. Abans sovint s’utilitzava per a bullir verdures o llegums però actualment no es recomana utilitzar aquesta aigua termal per a la cuina.

Al s. XIX la burgesia barcelonina interessada per les idees higienistes troba a la Garriga, un lloc ideal per l’estiueig. El tren, la proximitat de Barcelona, els bons aires de la natura, els productes d’alimentació local, el descans i els balnearis fan que sigui un lloc ideal per passar-hi l’estiu, fent vida social, vida cultural i negocis amb altres famílies benestants.

Aquest moviment ha deixat una petjada cultural, d’obres modernistes i de balnearis que han arribat fins als nostres dies i que es pot conèixer mitjançant la ruta modernista que s’ofereix periòdicament a l’agenda d’activitats de www.visitalagarriga.cat.

Àrea de Turisme de l’Ajuntament

Plaça de l’església, 2
08530 La Garriga
turisme@ajlagarriga.cat
Tel. 93 860 58 47

CINC LLOCS REMARCABLES DE LA GARRIGA

La Vil·la Romana de Can Terrers

A l’entrada sud del nucli urbà de la Garriga hi trobem les restes d’un assentament rural romà del s. I a C., que rep el nom de Can Terrers per la proximitat de la masia situada al costat de les restes.

L’espai és obert i es pot visitar lliurement, amb recreacions en 3D que ens permeten traslladar-nos a l’època romana i passejar-nos per les sales que trepitjaven fa dos mil·lennis. Ocupava 3.500 metres quadrats i entre les edificacions hi havia luxoses termes i construccions més rústiques per a l’explotació agrària.

Les termes, distribuïdes en sis estances, són la part més excavada. Un vestidor (apodyterium), sala tèbia (tepidarium), sala calenta (caldarium), sauna (sudatòrium), piscina d’aigua freda (frigidarium) i un forn per a la calefacció subterrània dels banys (hypocaustum), ens traslladaran a l’època romana i com es relaxava la familia benestant, propietària de la masia.
Pel seu bon estat de conservació, es considera un dels assentaments rurals d’època romana més rellevants del patrimoni cultural català, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Modernisme i Illa Raspall

L’Illa Raspall és el conjunt modernista més important de la Garriga, únic a tot Catalunya i protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional.
Es tracta d’una illa de quatre cases d’estiueig, la casa Barbey, la Torre Iris, la Bombonera i la casa Barraquer, situades a l’inici del Passeig i construïdes per l’arquitecte Manuel J. Raspall entre 1910 i 1913.
Els quatre edificis es van construir aïllats, però amb una uniformitat d’estil on destaquen el trencadís, els esgrafiats, els motius florals, els vitralls i l’ús de la forja. A cada casa de l’illa li va assignar un color distintiu: rosa per la Casa Barbey, groc per la Torre Iris, verd per la Bombonera i blau per la Casa Barraquer.
Les tanques dels jardins amb formes corbes i reixes de forja treballades amb “coup de fouet” fan que sigui un bonic aparador del modernisme i són la porta d’entrada del Passeig.

El Passeig

És l’eix central d’un gran eixample d’estiueig ple de torres de la burgesia barcelonina. Iniciat l’any 1878, amb més d’un quilòmetre de llargada i 272 enormes plataners a cada banda permet veure meravelloses torres d’estiueig i capbussar-se en el món relaxat i ple de luxes de la burgesia que trobaven un ambient tranquil i agradable per passar-hi els estius.

En el núm. 42 del Passeig hi trobem el Teatre de la Garriga, El Patronat i en el núm, 99, hi trobem el club esportiu el Casino. Ambdues construccions creades a començaments de s. XIX permeten entendre l’important paper que tenia el Passeig com a punt de trobada social i cultural dels estiuejants benestants de la Garriga.

Avui en dia és una rambla agradable per passejar o fer-hi activitat física.
És també un espai des d’on descobrir el modernisme de la Garriga.

El Refugi Antiaeri de l’estació

Situat just al costat de l’estació de tren, el refugi antiaeri es troba excepcionalment ben conservat, excavat directament a la roca granítica, amb més de 110 metres de galeries.
Va ser construït pel veïnat de la Garriga, l’any 1938, sota les ordres de la Junta de Defensa Passiva Local i va servir per a protegir dels atacs aeris la població, especialment quan les bombes franquistes colpejaren mortíferament el municipi el dia 29 de gener de 1939.
La visita al refugi us permetrà conèixer l’evolució del conflicte a Catalunya i, en concret, a la Garriga; la vida quotidiana a la rereguarda republicana; els estralls provocats pels atacs aeris franquistes; els treballs de protecció de la població … un espai on l’angoixa i l’absurditat de la guerra es posen de manifest.
Amb el refugi antiaeri i la programació d’activitats que es fa anualment per la commemoració del bombardeig podreu apropar-vos a la memòria històrica de la Garriga.

Natura i parc natural del Montseny

La Garriga està envoltada de natura i de paisatges molt diversos. Des de les zones de regadiu, passant pels mosaics de camps i boscos, pels vessants muntanyosos del Puiggraciós, dels Cingles de Bertí i del Montseny, i pel paisatge de ribera, que travessa tot el poble seguint el riu Congost.

Un entorn fantàstic que es pot descobrir amb petites passejades per fer en bicicleta o a peu, seguint els senders locals:

També es poden fer rutes més llargues pel parc natural del Montseny, reserva de la Biosfera i de biodiversitat extraordinària, Itinerari PR33, itinerari Castanyer d’en Cuch o Roca Centella.

BALNEARIS

HOTEL BLANCAFORT SPA TERMAL****

Va néixer l’any 1840, quan en Joan Blancafort va fer instal·lar al seu modest hostal quatre banyeres revestides de rajola de València, que rebien aigua termal a través d’una conducció al carrer Banys.

A partir d’aquí, el negoci i les seves instal·lacions ha anat creixent i modernitzant-se fins convertir-se en un negoci termal capdavanter fins convertir-se en pal de paller de l’estiueig.

Per les seves instal·lacions hi va passar gent com Jaume Balmes, Jacint Verdaguer, Enric Prat de la Riba, Narcisa Freixas, Eugeni d’Ors, Puig i Cadafalch, Francesc Cambó o el general Primo de Rivera, entre molta d’altra.

Actualment disposa de 150 habitacions de diferents categories ambientades en un estil clàssic i elegant, una zona termal i una piscina. També compta amb tres restaurants que aglutinen la cuina tradicional, un lounge bar i un restaurant gourmet.

C. Mina, 7
08530 La Garriga
Tel. +34 93 860 56 00
www.hotelbalnearioblancafort.com
reservas@hotelblancafort.com

HOTEL TERMES LA GARRIGA ****

Els orígens de l’Hotel Termes comencen el 1876 per Josep Martí que munta un negoci dedicat als banys ternals sota el nom de Banys Martí.

Durant l’última dècada del segle XIX, ja oferia 36 habitacions i era propietat d’Adjutori Blancafort, germà del propietari del balneari del mateix nom.

Aquest balneari també ha sobreviscut a totes les vicissituds i moments històrics, tot i que, pel camí, ha anat canviant de nom. Després de la Guerra Civil i regentat per la família Jubany, va reobrir l’any 1943 amb el nom de Termas Victoria, i més endavant, al tombant del segle XXI, va prendre el seu nom actual.

Actualment es tracta d’un hotel de quatre estrelles, amb 22 habitacions dobles i triples, totes amb aire refrigerant i wi-fi gratuït. Les instal·lacions termals disposen de piscina oberta i descoberta amb aigua calenta.
També compte amb un restaurant amb oferta de cuina mediterrània i de proximitat.

C. Banys, 23
08530 La Garriga
Tel. +34 938 71 70 86
www.hoteltermeslagarriga.cat
info@termeslagarriga.com

Presidència: Plaça de la Font del Lleó, 11 · 08140 Caldes de Montbui
catalunyatermal@gmail.com