• VALL D'ARAN

    Les

El poble de Les està situat en un privilegiat enclau de muntanya. Al cor de la Vall d’Aran, és partença de nombroses excursions que podreu fer per la veïna França (Saint Bertrand de Comminges, Luchon, Vallée du Lys…), i visitar i gaudir del ric patrimoni natural i cultural aranès (Artiga de Lin, Val de Barradòs, Ribera deth Toran, art romànic i gòtic…).

La important infrastructura d’allotjaments del poble us permetrà també de gaudir de la proximitat de les pistes d’esquí de Baqueira Beret.

Rodejats de la bellesa del nostre paisatge, podreu practicar esports d’aventura, escalada, rafting, rutes en bicicleta etc. O relaxar-vos i gaudir de les nostres aigües termals sulfuroses, valorades i utilitzades des dels temps de la Antiga Roma. Unes aigües qu’emergeixen a més de 30º de temperatura, i que sòn especialment indicades per a ajudar el sistema circulatori i respiratori, i combatre afeccions de la pell, o l’artritis etc.

Submergiu-vos en les nostres festes, tradicions i cultura. Les nostres festes patronals, les festes del foc, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, es realitzen al voltant d’una festa mil·lenària que sorgeix d’antigues tradicions celtes vinculades a la purificació, pròpies del solstici d’estiu. Tot un símbol de la nostra identitat.

Descobriu la importància que tenen el foc i l’aigua en les nostres tradicions, cultura i patrimoni.

¡Us esperem!

Oficina de Turisme

Ajuntament de Les
Plaça Ajuntament nº1
25540 Les · Lleida
ajuntament@les.es
Tel. 973 64 80 07

CINC LLOCS REMARCABLES DE LES

PLAÇA DER HARO

El solstici d’estiu ha estat des de sempre, una data remarcable pels pobles pirinencs. Era el moment de sembrar les terres i pujar els ramats a la muntanya, començant així el cicle productiu, del qual en depenia la subsistència de les famílies que compartien els pobles d’alta muntanya.
El poble de Les ha mantingut les seves arrels ancestrals a través de la Festa del Haro (tronc d’avet d’entre 10 i 12 metres de llargada), reconeguda com a festa Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. La plaça ha sigut declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional, a la categoria de Lloc Històric.

CASTÈTH PIJAOÈRT

Les primeres notícies del castell les trobem a la visita de Jaume I al 1261, quan les cròniques de l’època parlen que a la torre de la fortificació de Les es va hissar la Senyera reial.

El 1283, Auger de Les va lliurar el castell a les tropes de Felip II de França, després d’introduir cinc-cents soldats francesos. La traïció per part del senyor de Les no va ser ben rebuda pels habitants de la vila, que com a represàlia van incendiar el castell. La fortificació va tornar a ser destruïda a la guerra dels Segadors.

Al segle XVII els barons de Les traslladen la seva residència a un palau construït just davant de la capella de Sant Blai, al nord de la població. Actualment aquest palau forma part d´un balneari.

A finals del segle XX es van fer diverses campanyes d’excavació arqueològica que van permetre descobrir noves estructures d’aquesta fortificació.

L’element més destacat és la seva torre de planta gairebé quadrada i uns 10,50 metres d’alçada, que té la porta d’entrada al primer pis, al mur de ponent. A les cares nord, est i sud es poden veure diverses espitlleres.

SANT BLAS, ERMITA ROMÀNICA

La petita església de Sant Blai es troba a la població de Les darrere d’Era Baronia, edifici noble del segle XVII. Les seves dimensions reduïdes, que inclouen un espai absidial de forma semicircular, semblen indicar que l’actual capella podria haver format part de l’encapçalament d’una construcció més gran o bé el resultat d’una reconstrucció feta a partir d’elements originals.
El mur de ponent -o mur tester- que s’obre a partir d’un arc de mig punt, excedeix en amplada el cos de la capella, posant de manifest la possibilitat que l’edifici continués amb una àmplia nau que en algun moment ja va ser enderrocada sigui per acció de l’home o a conseqüència d’un desastre natural. La presència de quatre finestres sense una funcionalitat aparent ha conduït a pensar en la possible existència antany d’una cripta.
Aquest edifici situat al segle XII, presenta un aspecte molt curiós que planteja interrogants respecte a la seva estructuració arquitectònica i funcions originàries, ara com ara, difícils de resoldre.

CASTERETH DE CLEDES

El Casteret o el Casteret de Les, és un monument i torre medieval defensiva situada sobre el turó la Torreta, del municipi i vila, a la Vall d’Aran, declarada bé cultural d’interès nacional l’any 1949.

CENTRE DE LA VILA – PLAÇA DE L’AJUNTAMENT I PASSAREL·LA

Situats al vell mig de la població es troben la Plaça de l’Ajuntament i la Passarel·la. Aquesta passarel·la per a vianants, que comunica la plaça amb l’eix vertebral principal del poble, es troba sobre el riu Garona annexada al pont, i és juntament amb la plaça, un indret molt agradable, per poder-hi passejar i passar-hi una molt bona estona. Envoltada també de la majoria de comerços i serveis de restauració, fan que sigui un dels racons de la vila d’obligada parada i visita.

BALNEARIS

Balnearis
Els manantials termals de Les vénen sent utilitzats des de l’època de la dominació romana, sent visitats per Pompeu i havent estat trobades inscripcions on es dóna les gràcies a les nimfes i a la Deessa Lex per la curació obtinguda.
Avui dia s’ha convertit en un modern i agradable Centre Termal inaugurat a principis de l’any 2003.

Característiques de les aigües
Aigües sulfuroses que emanen a 300m de profunditat i a mes de 30º de temperatura. Riques en sílice i acompanyat de gas sulfhídric el que li confereix un peculiar olor.

Indicacions terapèutiques
Reumatismes, artrosi, artritis, problemes de la pell, sistema circulatori, vies respiratòries…

Tècniques: Circuit Termal d’aigües sulfurades

Vaporarium, Sauna, Cabina de gel, Sala de marbre temperat, 3 Jacuzzis a temperatura variable, Pediluvi, Pista de Reflexologia xinesa, Piscina interior i exterior i Aparatologia d’gimnàs i Àrea de relax. Tractaments personalitzats de bellesa, teràpia manual i hidroteràpia.

C/ Es Termes s/n
25540 Les
Tel. 973 64 87 17
info@termasbaroniadeles.com
www.termasbaroniadeles.com

Presidència: Plaça de la Font del Lleó, 11 · 08140 Caldes de Montbui
catalunyatermal@gmail.com