• BAIX CAMP

    Montbrió del Camp

La vila de Montbrió del Camp pertany a la comarca del Baix Camp, situada al bell mig de la plana del Camp de Tarragona, a 6 km. de la costa mediterrània i a 5 km. de la serralada prelitoral catalana, a una altitud de 138 metres sobre el nivell del mar. Compta amb 3.000 habitants.

Gaudeix d’un clima mediterrani, temperat, amb hiverns suaus i benignes, i estius assolellats i lluminosos. El fenomen meteorològic més característic és el vent del nord-oest, anomenat serè, que dóna a l’atmosfera un blau intens i sense pol·lució.

Montbrió del Camp està comunicat per una bona xarxa de carreteres locals amb les poblacions veïnes (T-312, T-313, T-320) i la capital de la comarca, Reus (T-310). L’autopista del Mediterrani (AP-7) permet un fàcil accés des de les capitals de Barcelona i València (sortida 37, a 5 km de Montbrió). L’aeroport de Reus és a 16 km. i les estacions de tren i autobús més properes es troben a Reus i Cambrils. Tarragona, la capital provincial, és a 23 km.

L’economia tradicional es basa en una rica agricultura de secà -olivera, vinya, ametller i garrofer- i de regadiu -avellaners, presseguers i productes d’horta-. Cal destacar la qualitat de l’oli d’oliva verge premiat en diverses ocasions, així com també el moscatell de Montbrió, de gran renom, extret del cep d’aquesta varietat, i el prestigiat vermut.

Un altre aspecte de l’economia local és l’activitat turística. La vila i el seu entorn ofereixen un ventall de possibilitats d’esbarjo de gran varietat que satisfan la demanda de diverses tipologies de visitants.

El turisme termal ha estat un gran revulsiu en els darrers anys i ha atret a la nostra vila un públic especialment sensible als ambients tranquils i poc convencionals. que vol conèixer i recórrer el territori que visita. Al nostre terme municipal existeix un gran conjunt balneari, a més d’establiments hotelers de petit format i cases rurals de gran qualitat, que han fet de Montbrió del Camp un centre de turisme d’interior de primer ordre.

A tot això, cal afegir un conjunt de comerços, empreses de serveis especialitzats i professionals liberals de diversos camps. Destaquem l’Agro-Botiga de la Cooperativa Agrícola que comercialitza els productes propis -oli d’oliva verge extra, moscatell i vermut- amb la marca Montebrione, a més d’un ampli repertori de vins i altres productes de la comarca.

Casa de la Vila

Plaça de la Vila, 1
Tel. 977 82 60 10
ajuntament@montbriodelcamp.cat
www.montbriodelcamp.cat

Rutes culturals
· Ruta dels rellotges de sol. Georeferenciada i Guia específica en paper
· Ruta per l’univers creatiu de l’artista Josep Piqué a Montbrió del Camp https://fundaciopiqueart.cat

Rutes ciclo-turístiques

· Ruta de les Mines
· Ruta de l’oli

CINC LLOCS REMARCABLES DE MONTBRIÓ DEL CAMP

Conjunt arquitectònic de la Plaça de la Vila

El centre del nucli urbà de Montbrió el trobem a la Plaça de la Vila, àgora de trobada i cor de la vida pública de la població.
Destaca la Casa de la Vila, del segle XVII, d’estil Renaixentista tardà amb un magnífic rellotge de sol, unes balconades de baranes de ferró forjat originàries i una singular porxada. A l’interior es pot contemplar un fragment de la muralla medieval que va ser emprada com a mur de construcció de la Casa de la Vila.
A l’altra banda de la plaça la Casa Blay, també coneguda com “Les Monges” ja que va esdevenir convent i escola de les Germanes Vedrunes. Construïda l’any 1700 amb elements arquitectònics i decoratius de gran qualitat. Un edifici ple d’història i de personatges rellevants en la història de Montbrió del Camp.
Seguint el recorregut de la Plaça, trobem una sèrie de cases que es troben datades de principis del segle XVI, origen d’aquest espai. Són Cal Racó, Cal Llaberia i Cal Bargalló, conservades amb cura pels seus propietaris conscients del seu valor patrimonial.

Edificis religiosos patrimonials

– Parròquia de Sant Pere Apòstol. L’església té el seu antecedent en la primitiva església i torre medieval del segle XIV. Fou al llarg del segle XVII (1608-1692) que va prendre forma amb les estructures actuals. D’estil Renaixement tardà, destaca la torre-campanar que acull el gran rellotge, una matraca i tres antigues campanes. A l’interior, l’extraordinari Orgue Barroc del segle XVIII de gran valor patrimonial que ha estat conservat i restaurat, i continua omplint de música les litúrgies religioses o els concerts oberts al públic.
– Ermita de Sant Antoni. Edifici barroc datat de 1704, qualificat com a Bé Cultural d’Interès Local. La façana austera està dotada d’equilibri i harmonia, i coronada per la espadanya que acull la campana. L’interior és de gran bellesa per la riquesa decorativa a base de pintures murals a les naus, recentment restaurades, i amb interessants motius pictòrics a la volta atribuïdes al jove marià Fortuny
– L’Església del Carme. Situada a l’entrada del nucli històric de la vila, fou inaugurada el 1877, té un estil eclèctic que albira trets Modernistes. Destaca l’esvelt campanar, construït amb maó i el revestiment de les façanes amb pedra i maó disposats amb mestria i estètica compositiva. Era el temple de culte de les religioses del convent del Carme, per bé que sempre ha estat obert als fidels de la vila. Acull una imatge de la Verge del Carme de gran bellesa de l’escola d’Olot.

Torre medieval i Carrer de la Closa. Edificis singulars dins el nucli històric

Si ens endinsem pel carrer de la Closa a través del portal que era l’entrada de la muralla medieval, ens trobem en l’indret on es va originar el nucli de població de Montbrió del Camp. Hi veurem la Torre, el vestigi en peu més antic de la vila datat del segle XIII i retallada a finals del segle XIX a causa de les obres d’ampliació de la Casa de la Vila. A partir d’aquí es va desenvolupar el nucli habitat i hi trobem tot un seguit de cases que tenen els seus fonaments medievals, vestigis que encara són evidents a l’interior i que conserven molts elements originaris de gran singularitat.
Dins el nucli històric de la vila també destaquen diverses cases patrimonials al carrer del Rec: Casa Gil al núm. 33, Casa Piqué al núm. 31, Casa de l’Apotecari al núm. 29 i la Llar dels Avis, al núm. 27, que acull l’Espai d’Art Josep Piqué amb una exposició permanent d’obres de l’artista montbrionenc. No oblidem de visitar, al carrer de la Riera, 18 la Casa Reverter, un edifici Modernista tardà que destaca per les formes arquitectòniques amb una decoració profusa de gran qualitat expressada en diversos materials. I així mateix, Casa Bassedas, situada al carrer Nou, 44, un edifici singular que es pot emmarcar en un estil Neo-barroc, amb una façana decorada amb un excel·lent esgrafiat.

Rentadors de Sant Antoni

Datats de finals del segle XVIII amb estructures constructives de la dècada de 1930, representen una arquitectura singular amb valor patrimonial i espai de memòria femenina. Han estat rehabilitats el 2022 per a convertir-los en un equipament públic, que tot mantenint l’ús originari, s’ha obert a altres activitats de diversos col·lectius de la vila i com a punt de visita pedagògica, cultural i turística.

Hort del Baldrich o Hort d’en Rafel

Si voleu gaudir d’un espai tranquil on la flaire dels pins inunda l’ambient, heu de visitar l’Hort del Baldrich o d’en Rafel. Es tracta d’una extensa pineda cedida per a ús públic pels actuals propietaris descendents de la família Baldrich-Folch, de gran arrelament a la vila. Un espai guanyat per al municipi per a la realització de múltiples activitats a l’aire lliure.

BALNEARIS

Hotel Termes Montbrió

Situat a la Partida Horta Florida, l’indret compta amb una llarga història vinculada a Montbrió del Camp.

La descoberta de la font natural termal al voltant de 1980 va donar origen a aquest modern complex balneari, un Resort d’aigües termals naturals que l’abril de 2003 va ser qualificat com el Millor Resort & Spa d’Europa”. Immers en un magnífic jardí botànic de 4 hectàrees amb espècies centenàries, s’abasteix de diferents deus que brollen a temperatures compreses entre 41 i 81ºC.

Les seves aigües estan catalogades com híper-termals, riques en ions, bicarbonat, sulfat, clor, sodi, calci, magnesi, liti i potassi, i estan especialment indicades per a processos reumàtics crònics, dermatològics i respiratoris, així com per a teràpies anti-estrès i d’aprimament.

Les seves instal·lacions -Espai Aquatònic i Spa Termal-, amb una superfície en aigües termals de més de 1.000 metres quadrats, es componen de piscina i jacuzzi termal, sauna i bany turc, així com una zona d’hamaques per al descans i diferents cabines per a tractaments.

L’entorn que rodeja les instal·lacions és d’una gran singularitat. Es tracta d’un gran i frondós jardí botànic habitat per una gran diversitat d’espècies vegetals amb arbres que destaquen per la seva antiguitat i exotisme que han arrelat en aquesta terra privilegiada. Un espai d’esbarjo espurnejat d’obres d’art a l’aire lliure, ple de racons plàcids que conviden al passeig i la conversa. Una experiència única.

Carretera T310 Km 10.5
43340 Montbrió del Camp  · Tarragona
Tel. (+34) 977 814 000
 hoteltermes@rocblanchotels.com

Presidència: Plaça de la Font del Lleó, 11 · 08140 Caldes de Montbui
catalunyatermal@gmail.com