• LA SELVA

    Santa Coloma de Farners

Santa Coloma frueix d’una orografia de transició: del nucli urbà cap a l’est comença la plana de la Selva, mentre que cap a l’oest es troben les Guilleries, amb els contraforts de l’Espinau, Santa Bàrbara, i la Serra del Corb. En aquest semicercle de muntanyes hi ha escampades per pujols, valls, colls i fondalades tot un estol d’ermites d’un gran interès històric, artístic i religiós que bé mereixen una visita.

La primera referència escrita la trobem l’any 886, quan se cita el lloc de Sauleda, mentre que l’any 950 el bisbe Gotmar de Girona consagrava la nova església, destruïda anys enrere per soldats hongaresos. D’aquesta època data també el castell de Farners, que tenia funcions de guaita per controlar el camí d’Osona a Girona, i de refugi davant possibles atacs puntuals. La primera menció del nom Farners la trobem a mitjans del segle XI quan Ramon Folc de Cardona ofereix el castell al comte de Barcelona Ramon Berenguer I; els castlans eren la família dels Farners.

Cap al 1497 Santa Coloma comptava ja amb uns 350 habitants, i 43 masies remences s’havien redimit amb el pagament. El creixement s’anà afermant en els anys següents, fins que la mort de l’agutzil reial l’abril de 1640 va ser contestada pel virrei incendiant la majoria de masies i cases del poble: dies més tard s’esdevenia el Corpus de Sang, i la Guerra del Segadors era ja una realitat.

L’any 1718 la població colomenca era de 823 habitants, que en poc més de 70 anys es va triplicar gràcies a saber aprofitar el seu enclavament a cavall entre les Guilleries i la costa.

La segona meitat del segle XIX és testimoni d’un important creixement en l’activitat econòmica, que es tradueix en l’expansió urbanística de la ciutat: s’acaba la construcció de la carretera de Santa Coloma a Sils; els carlins incendien la casa Farners i l’espai es converteix en la plaça del poble; es construeix la plaça del Firal, que ha de contenir les fires de bestiar i agrícoles; es van configurant els carrers laterals al carrer de Sant Sebastià, i es comunica el carrer Major amb el carrer Verge Maria. Paral·lelament, l’activitat cultural i associativa és ben incessant, amb la proliferació de casinos i ateneus, l’aparició de setmanaris, i la creació de cobles, entre d’altres activitats.

A començaments de segle XX (1901) Santa Coloma compta ja amb 4.600 habitants, i ben aviat li serà atorgat el títol de ciutat en reconeixement a la seva rellevància econòmica, cultural i política a la comarca. Al llarg de tot aquest segle s’aferma el creixement de la ciutat, amb la incorporació de nous equipaments administratius, socials i de serveis, que conformen la ciutat tal com la coneixem avui dia: capital de la comarca de la Selva, amb una població de gairebé 13.000 habitants.

Oficina de Turisme

Ajuntament de Santa Coloma de Farners
Plaça 1r octubre, 1
turisme@scf.cat
Tel. 670 041 363

CINC LLOCS REMARCABLES DE SANTA COLOMA DE FARNERS

Riera del Parc de Sant Salvador

A la riera de Santa Coloma de Farners, s’hi pot accedir fàcilment des de tot el Parc de Sant Salvador.
El parc, a més de constituir un magnífic espai d’oci, també és conegut pel fet de ser un gran passeig, mitjançant el qual s’uneixen la font Picant i la font de Sant Salvador , i que continua fins al Balneari Termes Orion, d’una banda, i fins a la Gorga d’en Vilà, per l’altre. A qualsevol hora trobarem colomencs i visitants passejant, caminant o corrent, anant a buscar aigua a la font, remullant-se els peus a la riera, fent una volta en bicicleta, jugant a petanca o gaudint amb els nens a la zona de gronxadors.

Santa Coloma de Farners, capital de la ratafia

El segon cap de setmana de novembre té lloc a Santa Coloma de Farners la Festa de la Ratafia, fruit de la tradició popular i la continuïtat en l’elaboració de ratafia casolana.
La ratafia és un licor típic de Catalunya que s’elabora de forma artesanal a partir d’aiguardent i herbes medicinals que es recullen per Sant Joan, quan estan al punt de maduració.
La festa de la ratafia posa valor a aquesta beguda tradicional i fa que Santa Coloma de Farners, capital de la Selva, es converteixi també en la capital de la ratafia.

El Rocar de Santa Coloma de Farners

Dins el terme municipal de Santa Coloma de Farners, el modelat del relleu ha originat un peculiar paisatge de prominències rocalloses, blocs i formes arrodonides, anomenat el Rocar que constitueix un veritable museu a cel obert de formes granítiques que cal conèixer, preservar i posar en valor pel seu interès paisatgístic, ambiental, científic, patrimonial, cultural, educatiu, turístic…

L’església de Sant Pere Cercada. Un magnífic exemple del romànic dels segles XII i XIII

L’església de Sant Pere Cercada, de factura romànica, va ser construïda entre finals del segle XII i principis del XIII i es va consagrar l’any 1245.
L’església és un magnífic exemple de romànic tardà, de planta de creu llatina, cimbori i capçalera triabsidiada. D’aquesta església procedeix un fragment del retaule de Sant Pere Cercada, del segle XIV, on apareix la resurrecció de Tabita, que actualment es conserva al Museu d’Art de Girona. També procedeix d’aquest monestir el Teixit de l’Àguila del segle XII del qual se’n conserven 2 fragments al Museu Episcopal de Vic.

Església parroquial

Amb orígens l’any 950 i amb diverses ampliacions al llarg dels anys, és el centre neuràlgic de la ciutat. Està situada a la part més antiga de la població, al costat mateix de la plaça Farners. És el punt amb més moviment del municipi i espai imprescindible en esdeveniments tan destacats com la Festa de la Ratafia, el Mercat de les Herbes de la Ratafia o la Festa de la Revolta dels Segadors, entre d’altres.

BALNEARIS

HOTEL BALNEARI TERMES ORION ****

Disseny, servei, gastronomia, naturalesa… conceptes que defineixen la identitat del nou Hotel Balneari Termes Orion de 4 estrelles on tradició i innovació conviuen en un espai únic de salut, descans i benestar personal o en família.

Habitacions amb estil, un modern circuit termal amb espais interiors i exteriors, jardins amb piscina i zona infantil, diferents restaurants, zones de descans… qualitat i servei per fer de la seva estança la millor elecció.

En els serveis termals de l’HOTEL BALNEARI TERMES ORION, les propietats terapèutiques de les nostres aigües mineromedicinals, declarades d’utilitat pública el 1889, s’uneixen a les noves tècniques per poder oferir al visitant tot tipus de tractaments termals, una gran diversitat de massatges, tractaments facials i corporals, a més de recobriments i tractaments especials que utilitzen els beneficis i propietats de les espècies, el cafè, la xocolata, la perla blanca o l’or.

Veinat de Vall s/n
17430 Sta. Coloma de Farners
Tel. 972 84 00 65
info@termesorion.cat
www.termesorion.cat

MAGMA CENTRE LÚDIC TERMAL

MAGMA, el centre lúdic termal més gran de Catalunya, es transforma per presentar un nou concepte de termalisme lúdic. Una experiència totalment sensorial en què les noves tecnologies i les aigües termals s’uneixen per crear espais i emocions on la imaginació no té límits.

El Magma presenta tres grans àrees: L’Espai Termo-lúdic de banys i saunes, el Magma Spa Club dedicat a la salud i el benestar personals i el restaurant bufet lliure Magnatum.

L’Espai Termo-lúdic ofereix infinitat d’espais on jugar, relacionar-se, posar-se en forma o relaxar-se gaudint de les aigües termals mineromedicinals que provenen de l’Hotel Balneari Termes Orion.

Spa’s interiors i exteriors, jacuzzis elevats a més de 6 mts d’alçada, piscina de natació, piscina exterior, zona infantil, saunes de tot tipus i els exclusius gravitàruims on sentir tota la força de la natura que ens envolta. I quan es fa fosc, una projecció de gran format sobre una pantalla de 130 mts de llargada, única a Europa, ens convida a fer un viatge més enllà de la imaginació.

El MAGMA Spa Club és un espai exclusiu amb una extensa carta de tractaments corporals, serveis estètics i massatges. Destaquen els nous serveis pensats per fer en parella, per famílies o els nous tractaments corporals i facials vegans.

La gastronomia local amb productes de proximitat i la cuina catalana i mediterrània és el complement idoni a una visita que pot incloure un dinar o un sopar al nostre restaurant bufet lliure Magnatum.

Veinat de Vall s/n
17430 Sta. Coloma de Farners
Tel. 972 84 35 35
info@magma-cat.com
www.magma-cat.com

Presidència: Plaça de la Font del Lleó, 11 · 08140 Caldes de Montbui
catalunyatermal@gmail.com