• CONCA DE BARBERÀ

    Vallfogona de Riucorb

Vallfogona de Riucorb és un municipi de la Conca de Barberà situat als confins amb la Segarra, comarca a la qual anteriorment havia pertangut, i l’Urgell. Actualment hi consten censades 94 persones però només hi viuen durant tot l’any unes 40. Tot i que pel temps del seu famós rector, al segle XVII, la població tenia 70 cases i 410 habitants, xifra que va baixar fins a gairebé la meitat a la fi del segle següent. Al segle XIX es recuperà (534 h el 1860) i amb algunes oscil·lacions es va mantenir fins el 1930 (538 h); després començà una inexorable davallada: 160 h del 1975, 128 del 1981 i els 102 del 1991.

El terme comprèn el poble de Vallfogona de Riucorb, que n’és el cap, i l’entorn urbanitzat del Balneari de Vallfogona.

La base econòmica tradicional és l’agricultura de secà. Es conreen cereals, llegums i farratge. També oliveres, vinya i horta a les vores del Riu Corb.
Vallfogona de Riucorb es coneguda pel seu rector, Francesc Vicent Garcia (1579-1623) La seva trajectòria fou tan insòlita que després de gairebé quatre segles encara se’n parla. Fou un personatge de verb fàcil i ocurrent, versificador empedreït, d’ingeni singular i amb l’acudit sempre a flor de llavis. Excels poeta del barroc català. Una gran quantitat d’anècdotes parodiant les facècies del Rector han circulat de boca en boca per tota Catalunya, fet que sens dubte coadjuvà a mitificar la figura del doctor Francesc Vicent Garcia, més conegut com el Rector de Vallfogona.

Oficina de Turisme

Ajuntament de Vallfogona de Riucorb
Carrer la Font, 4
43427 Vallfogona de Riucorb
ajuntament@vallfogonaderiucorb.cat
Tel. 977 88 00 00

CINC LLOCS REMARCABLES DE VALLFOGONA DE RIUCORB

El Rector de Vallfogona als carrers del poble

Voltant pel poble de Vallfogona ens trobarem moltes referències al Rector. Les més destacables son:
  • Frontis del monument al Rector. Erigit a la plaça de l’església .Una placa de bronze de 120×140 cm. amb relleu que representa la figura de Francesc Vicent Garcia. Obra encarregada l’any 1923 per Mn. Ramon Corbella.
  • Rajoles amb fragments de versos del Rector. L’any 1975 se celebraren un seguit d’actes festius per commemorar el 350è aniversari de la mort del Dr. Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona. Una rellevant iniciativa va ser fixar en diferents indrets dels carrers de la vila, plafons ceràmics on s’hi poden llegir fragments dels versos del Rector.
(Més informació sobre el Rector a: http://vallfogona.usuaris.net ) Seguint els plafons ceràmics passareu per l’antic hospital jueu, al carrer Hospital, la plaça Major o del Mercat que té com a curiositat que les rajoles del terra dibuixen una estelada.

Església de Sta. Maria. Espai d’interpretació del Rector de Vallfogona

De l’església romànica sols resta la portada, amb dues columnes de dos mòduls cada una, units de manera irregular. En el costat dret s’aixeca la torre del campanar quadrada, amb quatre obertures d’arc de mig punt i quatre cossos separats per motllures. A l’interior veiem una sola nau de volta apuntada amb dues capelles al costat dret i una a l’esquerra.
A la capella lateral esquerra hi ha una làpida que actualment es troba molt deteriorada. A la part superior hi ha una transcripció de l’epitafi que el Rector de Vallfogona dedicà a l’escolà l’any 1614. A una capella lateral es conserven uns retaules de pedra, dels segles XII-XIII.
A l’interior de l’Església hi ha el centre d’interpretació dedicat a Mossèn Vicent Garcia, gran poeta del barroc català. En aquest centre es pot descobrir d’una manera amena la vida, la poesia i tots els contes i llegendes que envolten aquest interessant personatge de la nostra història.

Capella dels Templers o sala de les arcades del Castell de Vallfogona de Riucorb

El castell està situat just al davant de l’església parroquial, actualment convertit en habitatge, Com tot edifici destinat a usos domèstics, al llarg de les centúries ha estat objecte de reformes, però el rebaixament de parets, la divisió en habitacions i la destrucció de les finestres geminades li ha fet perdre el seu primitiu caràcter senyorial. Actualment sols resten murs de paredat i carreus de pedra picada i una sèrie d’obertures irregulars.
A la planta baixa resta un sector que sembla de l’època templera ja que la construcció dels capitells, de proporcions molt irregulars denota el treball d’un taller local de picapedrers cosa que fa difícil establir-ne la data. A l’entrada i al costat dret de la sala hi ha dues arcades de contorn apuntat, fetes de pedra que carreguen en columnes adossades molt robustes i capitells esculpits matusserament. Al fons de la sala hi ha una porta de punt rodó amb una creu patent gravada en una de les dovelles superiors.

Espai d’entorn rural: Eines de pagès i miniatures

L’any 2008, la família Solé de Vallfogona, de manera totalment desinteressada, va cedir a l’Ajuntament part de la col·lecció de miniatures construïdes per Llorenç Solé i la col·lecció d’eines del camp que, amb la col·laboració de diverses famílies del municipi va anar recopilant. Amb aquesta mostra, Llorenç Solé va voler retre homenatge a tots els vallfogonins que treballen les terres de la Vall del Corb. A part de l’exposició hi apareixen diversos plafons informatius on s’explica els processos de treball de la terra.

Rutes al voltant del municipi

Entre les nombroses rutes que es poden fer a peu, en destaquem una de 14km, que és plena de contrastos. Comença a la zona esportiva on s’hi ubica un flamant Pump-Track. També passa per l’antiga capella de Sant Pere dels Bigats, antic priorat benedictí del 915, i per la Font d’en Ballart, l’aigua d’aquesta font, surt d’un roquerar prop del camí de Sant Pere i es canalitzada fins al centre del poble des de principis del segle XVII. Ruta al voltant de Vallfogona de Riucorb que ens porta a conèixer la diversitat de paisatges de la vall del Corb.
A pocs minuts a peu del centre del poble trobem el Pilar de les Forques, un antic patíbul clarament referenciat construït vers el 1357. Les execucions públiques dels malfactors tenien un component didàctic i exemplificador, per reprimir les males accions. Es situaven en llocs de molt de pas i de molta visibilitat per complir els seus objectius.

BALNEARIS

Balneari de Vallfogona

El Balneari de Vallfogona de Riucorb està situat a un parell de quilòmetres del poble. El 1901 Mn. Miquel Piera va iniciar la construcció del primer edifici, l’Hotel Gran, per tal d’aprofitar les aigües mineromedicinals que brollaven del riu Corb i que van donar lloc a la font Gran o Pudenta i la font Petita o Salada. L’afluència de banyistes i estiuejants, va donar lloc a la construcció d’un altre hotel, l’Hotel Regina (ara tancat) i s’hi van disposar un seguit de xalets modernistes noucentistes i un parc amb una petita presa. Avui en dia els visitants del Balneari es poden allotjar a l’Hotel, a la casa de colònies SomSomnis o bé llogar algun dels xalets modernistes del recinte.

Les aigües de les Fonts contenen sodi, sulfats, calci, magnesi i indicis d’àcid sulfhídric adequades per tractar malalties hepàtiques, artritismes, reumatismes, psoriasis, èczemes, trastorns nutritius, afeccions respiratòries, …

Carretera Del Balneari, s/n,
43427 Vallfogona de Riucorb
Tel. (+34) 977 880 025
https://hotelbalneari.com
info@hotelbalneari.com

Casa de colònies i turisme familiar SomSomnis

T-224, Km 12.5
43427 Vallfogona de Riucorb
Tel. 618 59 89 67
https://casasomsomnis.com
casasomsomnis@gmail.com

Presidència: Plaça de la Font del Lleó, 11 · 08140 Caldes de Montbui
catalunyatermal@gmail.com